Grafiekresultaat

Zie hieronder?

Deze vraag is voor mensen die iets weten van grafieken.
het gaat hier over:
In een supermarktketen worden elke week demonstraties van voeding gehouden door 1 vast persoon. In totaal gebeurd dit in 80 supermarkten en zijn er 80 demonstratrices.
om de 2 maand krijgen die dames een overzicht van hun verkoopsresultaten, het wordt als volgt gedaan. ze tellen in de winkel het aantal verkopen 2 weken voor de demonstratie van het desbetreffende product en dan tellen ze het nog eens na de demonstraties om te zien of er een meerverkoop is en demonstratrice resultaat dus heeft behaald.
Nu is het volgende gebeurd : demonstratrice X werkt 2 maanden elk weekend (vrijdag en zaterdag) met elk weekend een ander voedingsproduct, in alle 80 winkels is dat product hetzelfde. zij doet dus 8 weekenden met elk weekend een ander product.
Na 2 maanden krijgt ze een soort van grafiek/ rapport waaruit blijkt dat ze in de top vijf van alle verkoopsters staat, haar verkoopsresultaten stijgen op elk weekend boven het gemiddelde van de andere 80 demonstratrices. Echter na 2 maanden krijgt demonstratrice X weer een rapport waarin plots blijkt dat haar resultaten elk weekend ver onder het gemiddelde zitten in vergelijking met de andere 80 demonstratrices. Het is zo dat haar manier van verkopen steeds hetzelfde is, zelfde klanten, zelfde dagen, zelfde winkel, aan haar is niets veranderd, ook niet haar motivatie.
Hoe kan het komen dat in de eerste twee maanden zij zogezegd een topverkoper is en een topverkoop haalt en wel met alle 8 producten, dit schommelt blijkaar niet, dus bv één weekend boven het gemiddelde, de week erop onder het gemiddelde enz, nee dan zat ze overal er ver boven, en nu in de laatste twee maand plots in alle 8 weken er ver onder.
weet iemand hoe dat kan komen?

Antwoorden: Grafiekresultaat

Avatar

Lijkt mij niet zo moeilijk. Dat heeft met een beperkt toenemende vraag (elasticiteit) te maken. Stel dat de klanten van die winkel gebruikelijk 70% van de maximaal af te nemen hoeveelheid (lees: door hen te verbruiken) hoeveelheid kopen. Met haar eerste inspanning weet zij dat zodanig te verbeteren dat zij op 95% van die capaciteit verkoopt. Een verbluffende toename, die haar topverkoper maakt. Zij scoort immer +((25/70)*100) = +35,7%. Daarna kan de verkoop nog maar toenemen tot 100%. Zij kan dus niet meer hoger scoren dan +((5/95)*100) = +5,3%. De markt is daarna verzadigd en haar scores zullen naderen tot 0% of zelfs negatief worden. Haar collega doet het wat rustiger aan en scoort bijv. een aantal periodes +10%. In eerste instantie verliest die (van de +35%), maar daarna blijft zij ruim op de topverkoper voor. In absolute getallen verkoopt de topverkoper natuurlijk WEL continu het meest, in de zin van meer dan gebruikelijk, maar de stijgende lijn vlakt af.
21-11-2013 13:42

Avatar

En na dit antwoord heb ik mij geregisteerd :-) Als je nog vragen hebt: laat maar weten!
Onnor | 21-11-2013 17:09Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Grafiekresultaat

Laminaatvloer? Klussen | 1 | 15-11 10:09