Ontleden van zinnen

Wat is het NUT van het ontleden van zinnen?

Ik het nu al wel 1000000000 keer gevraagd aan mensen maar niemand weet WAAROM we moeten ontleden wat is nou uiteindelijk het nut ervan

Antwoorden: Ontleden van zinnen

Avatar

Ontleden leert je inzien hoe onze taal in elkaar zit. Als je dit beheerst zul je minder taalfouten maken en zal je taalgebruik verbeteren.
Het zal je ook leren om een vreemde taal beter te leren.
Roan | 05-11-2007 18:36

Avatar

Klopt. En om preciezer te zijn: je pikt taal onbewust op, je leert automatisch praten als kind, tussen 0 en 5 jaar oud. Taalbeheersing is - laten we zeggen - instinctief. Dus je praat en schrijft Nederlands zonder te weten hoe je dat doet. Dat gaat best goed zolang je het eenvoudig houdt, maar vooral als je lange en ingewikkelde zinnen maakt wil dat 'instinct' je wel eens in de steek laten.
Vergelijk zwemmen: dump een baby van twee weken oud in de plons, en het wurmpje zwemt instinctief de hondjesslag naar de kant. Doe dat elke week, en je kind 'leert' vanzelf zwemmen. Maar wel de uiterst onefficiente boerenkrentebroodsteenkoolzwemslag, goed voor pakweg vijf meter water-overleving. Als je serieus het zwembad over wil steken zonder prooi te vallen aan totale uitputting en een halve liter water in je neus, zul je toch echt aan de officiele schoolslag of crawl moeten.
HET nut van ontleden is dat je je meer bewust wordt van wat je eigenlijk doet als je praat of schrijft. Dat betekent dat je, ook als het ingewikkeld wordt, makkelijker toegang hebt tot werkelijke kennis, werkelijk begrip van hoe zinnen in elkaar horen te zitten. Je zult dan veel minder vaak halverwege een zin 'de draad kwijtraken' en na een paar keer 'eh' en 'dus' verstrompelen in een 'nou, zoiets of zo'. Het vervelende is dat een luisteraar of lezer meestal relaxter en geconcentreerder is dan een spreker of schrijver. Een spreker wil duidelijk zijn, is iets gespannen en maakt makkelijk fouten. De luisteraar hoeft alleen te luisteren en kan alle aandacht richten op kritisch zijn. Hij/zij pikt fouten op die de spreker in de gauwigheid ontgaan. Aldus lijkt de spreker altijd dommer dan de luisteraar. Niks klinkt zo dom als een zin die 'niet loopt'. Een die begint in de lijdende vorm en dan halverwege ineens toch een actief onderwerp lijkt te hebben gekregen of een met 'n verleden tijd die plotseling tegenwoordig wordt.
Hoe beter je je taal BEGRIJT, hoe makkelijker het wordt om jezelf helder en foutloos uit te drukken, precies als met zwemmen. En net als met zwemmen: je hoeft er niet steeds over na te denken, het feit dat je je BEWUST bent van de kennis is genoeg om die kennis als vanzelf toegankelijk en toepasbaar te maken. Hoe vaker je oefent (net als de schoolslag) hoe vanzelver het gaat. Dus: wees slim en blijk ook slim, oefen ontleden.
En vlug een beetje! ;-)
Yours, MartinM
PS: vreemde taal leren spreekt natuurlijk volkomen vanzelf. Toch?
10-11-2007 06:40

Avatar

ik ben het er mee eens
25-03-2009 17:10

Avatar

Is er niet toevallig een programma dat automatisch ontleed tis f*cking veel werk ;) als je er een weet stuur um ff ;)

alvast bedankt. luuk
15-09-2009 17:27

Avatar

Ja man weet iemand een programma om zinnen te LATEN ontleden?
21-11-2010 12:59

Avatar

Allemaal leuk en aardig, MAAR... Begrijp ik mijn taal beter wanneer ik foutloos een naamwoordelijk gezegde van een werkwoordelijk gezegde kan onderscheiden? Of wanneer ik kan aangeven wat een beknopte bijwoordelijke bijzin of een beknopte bijvoeglijke bijzin is? En wat dacht je van een bijwoordelijke bepaling van gesteldheid?
Kijk, als je weet dat een persoonsvorm verandert van enkelvoud in meervoud wanneer je onderwerp verandert van enkelvoud in meervoud, dat is makkelijk.
Maar als je dat niet kunt benoemen, begrijp je dan je taal niet? Ik vind het altijd weer zo´n dooddoener om te zeggen dat ontleden nuttig is om je taal te begrijpen. Ontleden voor Duits: oke, daar kan ik nog een beetje inkomen met al die naamvallen. Maar in Nederland hebben we de naamvallen al lang geleden afgeschaft. Dus heeft de volgende dooddoener zich al weer aangemeld: Ontleden is fijn als je een vreemde taal gaat leren. Flauwekul om daarom iedereen maar met het ontleden op te zadelen. Het ontleden heeft volgens mij maar één groot doel: Namelijk eenvoudig een 10 halen, omdat je wat regeltjes kunt toepassen. En daarom ploeteren we maar voort.

(Oh ja, er is ook nog een wat kleiner doel: De docent kan zo heerlijk met zijn/haar kennis zwaaien.)
Niemand zegt: " Marie is ziek, Marie: onderwerp, is ziek: naamwoordelijk gezegde, is: koppelwerkwoord, ziek: naamwoordelijk deel".
Nee, Als Marie ziek is, dan vraag je: "Oh, ja? Wat heeft ze en is het besmettelijk?"

Gelukkig zijn er steeds meer taaldocenten het met mij eens. Het is veel belangrijker om te weten hoe je taal is ontstaan, waar de woorden vandaan komen en hoe je nieuwe samenstellingen maakt, dan dat je weet dat jij weer eens het lijdend voorwerp bent. Ik ben namelijk liever een meewerkend voorwerp om mijn taal te verbeteren, te vereenvoudigen en om plezier te houden in mijn taal.
19-06-2011 15:38

Avatar

Ik moet voor school zinnen ontleen en het is egt heel saai
Maar we doen het elke dag en ik weet bijna alles uit mijn hoofd
Dus oefening baart kunst
15-03-2012 17:29

Avatar

Ff serieus misschien is het beter als je het doet maar als je een zin foutloos maakt moet je daarna ook nog 10 zinnen ofzo en dan ben je er klaar mee. Weet iemand een site om het te laten doen?
10-09-2012 16:21

Avatar

Ja kom op weet iemand een site,,? Moet fk veel zinnen ontleden (130) :s
18-10-2012 18:41Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Ontleden van zinnen