Uiteenzetting

Hoe maak je een uiteenzetting?

Ik moet voor nederlands een uiteenzetting schrijven, maar ik snap er geen snars van!

Antwoorden: Uiteenzetting

1 2
Avatar

Beste Woetz,

Hieronder zie je hoe je een uitzetting moet schrijven.

Inleiding

In de inleiding noem je het onderwerp. Het onderwerp moet feitelijk zijn. Dit wil zeggen: Je kan controleren of het klopt. Het hoeft niet te kloppen. Je kan in je inleiding ook een vraag- of probleemstelling opnemen. Ook deze moeten feitelijk zijn.

Middenstuk

In het middenstuk ga je de lezer zoveel mogelijk informatie geven over het onderwerp. Je geeft uitleg, oorzaken, gevolgen, uitzonderingen. De bouw van een uiteenzetting.
Bij een uiteenzetting zijn zes verschillende structuren.

Vraag-antwoord structuur. Hierbij geef je in de inleiding een vraag en in het middenstuk de antwoorden. In het slot geef je een conclusie of samenvatting.
Verklaringsstructuur. Hierbij geef je in de inleiding een verschijnsel. In het middenstuk geef je kenmerken, voorbeelden, oorzaken en effecten. In het slot geef je een samenvatting en een mogelijke toekomstverwachting.
Probleem-oplossing structuur. Hierbij geef je in de inleiding een probleem. In het middenstuk leg je vervolgens uit waarom dat een probleem is en geef je de oorzaken en gevolgen. In het slot geef je de oplossing.
Onderzoeks structuur. Hierbij geef je in de inleiding het onderwerp van het onderzoek. In het middenstuk geef je nadere uitleg over de uitvoering en geef je de resultaten. In het slot trek je de conclusie.
Verleden, heden, toekomst structuur. Hierbij introduceer je het onderwerp in de inleiding. In het middenstuk noem je hoe het vroeger, nu en in de toekomst zal zijn. In het slot geef je de conclusie.
Indeling structuur. Hierbij introduceer je het onderwerp in de inleiding. In het middenstuk geef je aspecten in een logische volgorde. In het slot geef je een korte samenvatting.

Succes!

04-06-2008 16:19 0.0

Avatar

Hoezo geen leven:P
maar wel bedankt :D
29-09-2008 18:57

Avatar

Super bedankt! ik begrijp het nu beter!

Ik had nog een vraag,, mijn uitteenzetting moet gaan over beslissingen die er worden genomen in een bedrijf of zaak, ik hou het over wijnbuissnes of dameskledingzaak (dus welke beslissingen daar worden gemaakt)

HOE MOET IK BEGINNEN?
02-10-2008 18:46

Avatar

Nniet, laat het maar doen ofzo
21-10-2008 14:22

Avatar

Waar is de onderzoektsstructuur etc dan?
30-10-2008 12:17

Avatar

Ik doe het over rookverbod,maar moet ik alleen feiten geven of ook een mening?
30-10-2008 16:48

Avatar

Hoe bedoel je copy paste van een andere site :P hij heeft wel gewn een leven hoor xD
09-11-2008 11:35

Avatar

Hallo ik moet morgen een betoog,uiteenzetting of beschouwing schrijven. het onderwerp is jongeren en geld, kan ik dan het beste een uiteenzetting schrijven met een probleem-oplossing structuur. constatering, oorzaak,gevolg, oplossing etc? Is toch beter dan een betoog over dat onderwerp schrijven denk ik of niet?
23-11-2008 21:08

Avatar

Ik snap dat uiteenzetting gedoe nog steeds niet!
Ik hou m'n uiteenzetting over het boek; Twee vrouwen.
hoe kan ik dan beginnen?


x
14-12-2008 16:48

Avatar

Als je een uiteenzetting schrijft, is het belangrijk om eerst het onderwerp te introduceren de lezers moeten geintresseerd raken. In het middenstuk komen verschillende deelonderwerpen aanbod, bijvoorbeeld: als je het over Herman Brood doet dan ga je het hebben over zijn jeugd, zijn leven als muzikant, beeldend kunstenaar en drugsverslaafde. Als laatste heb je het slot daarbij moet je alles nog even kort samenvatten en daarna moet je een uitsmijter hebben.
14-01-2009 19:49

Avatar

Uiteenzettting is geheel OBJECTIEF. dus geen eigen meningen!
zoek artikelen over jou onderwerp maar houd je bronvermeldign erbij.
ga het artikel er niet letterlijk in plakken, maar in eigen woorden en citaten kan altijd.
dus geen eigen mening
ik moet er morgen ook eentje inleveren over het onderwerp' straattaal'
Groetjaaa.
25-01-2009 16:00

Avatar

Haha ik moet ook over straattaal en dan nog ff een kleine toevoeging! De inleiding moet een publiekstrekker (een verhaaltje) zijn!
02-02-2009 15:37

Avatar

Er staat trouwens ook niks over een slot?!
02-02-2009 15:38

Avatar

Gewoon CTRL A, CTRL C en CTRL V. van een andere site gewoon even beter rondzoeken ;)
03-03-2009 13:04

Avatar

Ik heb een vraag...

Ik moet een uiteenzetting schrijven over de intergratie in Nederland.

Ik weet alleen niet hoe ik moet beginnen?...

Weet iemand hier meer over?
Zohra | 25-03-2009 11:25

Avatar

Dat kopiŽren plakken hebben de leraren echt wel door hoor... en als ze erachter komen heb je meteen een 1 en met kopiŽren plakken leer je ook helemaal niets...

en zohra begin gwoon met wat er algemeen bekent is over intergratie : Iedereen heeft tegewoordig wel door dat er in nederland veel geintergreerd word. bijv... kijk op internet of andere media voor artikelen die je kunnen helpen. pak er de hoofdzakelijke dingen uit en maar daar een verhaaltje van.
27-03-2009 16:20

Avatar

Ik moet een uiteenzetting schrijven over dyslexie. Kan iemand me helpen!? Hoe moet ik mijn inleiding doen?
30-09-2009 18:40

Avatar

Als je een uiteenzetting over dyslexi moet schrijven kun je beginnen door expres een paar overduidelijke spellingsfouten in de titel te zetten. Je trekt dan meteen de aandacht van de lezer en ik denk sowieso dat je daar punten voor krijgt. Je moet goed oppassen dat je je mening niet geeft in de inleiding (sowieso geen mening geven in een uiteenzetting, maar je vroeg speciaal om de inleiding). Je kunt een vraagstelling in de inleiding zetten en die, wanneer je een middenstuk moet schrijven, beantwoorden.
08-10-2009 22:08

Avatar

Weet je hoe kut... bij mij op school hebben ze een programma dat plagiaatcontrole doet. ze laten je werkstuk controleren, en iedere woordcombinatie die ergens anders op een website ook voorkomt die ontdekt het programmaatje, waarna het groepje woorden rood kleurt, met als gevolg dat we bij meer dan 20 rode woordjes het cijfer 1.0 krijgen. (dit als je de bron niet vermeldt) en wanneer die woordjes rood kleuren kunnen ze gelijk erop klikken om te zien waar je het vandaan gehaald hebt. de enigste mogelijkheid die we nog hebben dat is iets in het engels of duits of frans etc. opzoeken, en het vervolgens met een vertaalprogramma vertalen naar het nederlands. (en dan niet van wikipedia, want die heeft het in bijna alle talen) minpunt is dan wel dat de spelling en grammatica dan niet klopt, en je die dus zelf moet aanpassen.
23-11-2009 16:00

Avatar

Je mag nooit meningen vermelden in een uiteenzetting, alleen feiten!!
16-12-2009 15:03

Stel een kwero  1 2


Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Uiteenzetting