Satelieten

Waarom valt een sateliet niet terug naar de aarde?

Een sateliet heeft vast geen aandrijfsysteem zoals een vliegtuig waardoor het vooruit blijft vallen... Hoe kan hij dan toch rond de aarde blijven "zweven" zonder te vallen?

Antwoorden: Satelieten

Avatar

De aarde oefent een aantrekkingskracht uit op elk voorwerp. Dit voorwerp wordt dan precies naar het midden van de aarde getrokken. Als we een voorwerp horizontaal weggooien trekt de aarde aan dit voorwerp waardoor dit voorwerp naar de aarde toe wordt getrokken en de snelheid neemt ook af vanwege het feit dat het voorwerp een wrijvingskracht ondervindt. Uiteindelijk valt dit voorwerp dus op de grond. Als we het voorwerp een grotere snelheid geven, zal het voorwerp later op de grond vallen. Hoe hoger de snelheid van dit voorwerp, des te meer de baan van het voorwerp overeenkomt met het oppervlak van de aarde. Als we dit voorwerp een snelheid geven van 28.000 km/h blijft het voorwerp in een baan om de aarde cirkelen. De grote hoogte waarop de satelliet zich bevindt heeft te maken met het feit dat daar geen sprake is van wrijvingskracht, zodat de snelheid constant blijft. De satellieten bevinden zich dus op zeer grote hoogte met een snelheid van 28.000 km/h zodat ze daar rond kunnen blijven cirkelen in een baan.

http://home.wanadoo.nl...art/hfdst4/hfdst43.htm
784576 | 20-08-2011 16:31

Avatar

Dat doet ik ook maar hij zit net op het punt tussen de aantrekkeingskracht van de aarde en gewichtsloos
IFrankHut | 25-08-2011 00:39Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Satelieten