Waarom knal geluidsbarrière

Vertel verder: Waarom knal geluidsbarrière  Print kwero: Waarom knal geluidsbarrière 

Waarom hoor je een knal als er iets door de geluidsbarrière gaat?

Als bijvoorbeeld een straaljager of een ander supersnel voorwerp door de geluidsbarrière gaat, hoor je een enorme knal. Hoe komt dat?Kennis en wetenschap / Natuurkunde

Antwoorden: Waarom knal geluidsbarrière

Avatar

Een lichaam dat door de lucht beweegt, drukt de lucht opzij. Kleine verstoringen van de lucht planten zich voort met de geluidssnelheid. Verstoringen vanaf een langzaam bewegend lichaam verspreiden zich in cirkels, net zoals de golfjes die ontstaan als er een steen in het water gegooid is.
Als het lichaam snel beweegt, liggen deze cirkels dichter bij elkaar in de richting van de beweging. Als het lichaam supersonisch beweegt, gaan de cirkels elkaar overlappen. Doordat wij met ons oor geen onderscheid meer kunnen maken tussen al dat samenvallende geluid, horen we enkel één luide knal.
Amicita | 24-01-2010 21:54 Spacer

Reactie plaatsen

Let op! Omdat je niet bent ingelogd wordt je reactie anoniem geplaatst. Je dingt dan niet mee naar een van de prijzen en de reactie wordt pas geplaatst na controle door een moderator. Om onder je eigen naam te reageren kun je je aanmelden en vervolgens inloggen.
Hou mij op de hoogte van nieuwe reacties?