TOCHT

Wat is nou precies tocht?

Als je twee deuren/ramen tegenover elkaar openzet gaat het tochten...hoe werkt dat nou precies? Wordt je daar nou echt ziek van,of is dat een fabel?

Antwoorden: TOCHT

Avatar

Van tocht wordt je niet meteen ziek, maar wel snel verkouden. Zeker als je daar gevoelig voor bent.

Tocht ontstaat als koude buitenlucht de warme binnenlucht kruist of de warme buitenlucht de geklimatiseerde binnenlucht. Dit kan dit leiden tot irritatie aan de luchtwegen wegens het temperatuurverschil en het ontstaan van vocht.
Frank | 13-12-2007 15:17

Avatar

En dat verkouden:
Vroeger dachten we dat je ziek werd van kou. Toen ontdekten we dat verkoudheid een virus was, en werd het 'kou vatten' een fabeltje genoemd. Nu weten we dit:
Het lichaam raakt teveel warmte kwijt door warm bloed naar de neus en keel te sturen, waar je adem langs blaast. Dat koelt het bloed. Als het lichaam plotseling sterk afkoelt (door tocht, bijvoorbeeld) wordt er veel minder bloed naar neus en keel gestuurd, om vooral niet nog meer warmte te verliezen. Maar in dat bloed zitten ook de afweerstoffen die ons beschermen tegen virussen. Tocht - je koelt af - minder bloed naar neus - neus minder weerstand - virus ziet z'n kans - jij verkouden.
MartinM | 13-12-2007 18:33

Avatar

Hoi martin, weet niet of je dit nog gaat lezen maar probeer het even ;-)

heb jij ergens een bron waar ik dit terug kan lezen?

groetjes marina
26-09-2016 19:17Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan TOCHT