Exogene krachten

Komen exogene krachten ook in de aardkorst voor?

Aangezien erosie door een rivier een exogene kracht is, zou een onderaardse rivier ook een exogene kracht moeten zijn, waardoor in de aardkorst ook exogene krachten moeten voorkomen. Of niet?

Antwoorden: Exogene krachten

Avatar

Hoi,

ik heb op een website het volgende gevonden:

"...Wat zijn Exogene krachten?
Exogene krachten (Ex= buiten en genesis= ontstaan) zijn krachten die buiten de aardkorst ontstaan, waardoor de aardkorst veranderd. Je hebt:
- Verwering : De harde steenschaal wordt vergruisd door de volgende oorzaken:
1. Temperatuur wisselingen.
2. Water(Het oplossen van stoffen).
3. Water, vorst en dooi.
4. De druk van plantenwortels.
Erosie : Het afslijpen van de aardkorst. Dit gebeurt vooral in gebieden met veel reliëf. Dit komt door de volgende oorzaken:
1. Wind.
2. Riviertjes/beekjes.
3. Gletsjers.
4. Regen(landbouwgrond spoelt weg)
5. Zwaartekracht (lawines van bijv: sneeuw).
Wat zijn Endogene krachten?
Endogene krachten (Endo= binnen en genesis= ontstaan) zijn krachten die binnen de aardkorst ontstaan, waardoor de aardkorst verandert. Hoe verder je gaat naar de kern van de aarde hoe heter het wordt. Door de hitte wordt gesteente vloeibaar.
- Onder de aardkorst is magma, gloeiend heet, vloeibaar gesteente. Dit stroomt traag in het rond, zodat er convectiestromen ontstaan. Door de kracht van deze stromen komen er in de aardkorst breuken, zo ontstaan aardbevingen.
- Als er onder de aardkorst druk ontstaat, kan er een gat in de aardkorst ontstaan waar magma naar buiten stroomt. De magma stolt en er ontstaat een vulkaan. Elke keer als de vulkaan als de vulkaan uitbarst, wordt hij hoger en groter door de stollende magma..."

Bron:
- Exogene en endogene krachten

Bij endogene krachten is er dus sprake van een kracht ontstaan binnenin de aarde. Hier wordt niet over water gesproken, maar over magma.
Het kan daarom denk ik, wel zijn dat er in het geval van een onderaardse rivier sprake is van een exogene kracht. Deze rivier komt waarschijnlijk wel ooit ergens op het aardoppervlak.

Gr. René
Rene1981 | 02-01-2010 00:08Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Exogene krachten