Nederland en Holland

Waarom heeft Nederland meerdere namen zoals Holland?

Ik stelde zojuist de vraag over United Kingdom en Engeland en bedacht mij dat ik eigenlijk geen idee heb waarom we verschillende namen gebruiken voor Nederland zoals Holland.

Volgens mij gaat dit al ver terug in de tijd. Combinaties met Holland komen namelijk ook terug in de geschiedenis bedenk ik mij.

Wie kan mij dit eens kort maar krachtig uitleggen?

Antwoorden: Nederland en Holland

Avatar

Het huidige Nederland bestaat pas sinds 1830 na de afscheiding van BelgiŽ. Daarvoor werden er verschillende namen gebruikt om het gebied of delen van het huidige gebied aan te duiden. Namen werden gebruikt zoals de Lage Landen (in het Frans Pays-Bas), de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de Bataafse Republiek en het Koninkrijk Holland in de Franse tijd. Dit heeft tot gevolg dat in andere talen verschillende namen voor Nederland worden gebruikt welke ook terugkomen in de eigen Nederlandse taal.
Simpie | 03-03-2007 11:41 0.0

Avatar

Volgens Wikipedia worden de benamingen Holland en Hollanders werden omstreeks 1100 voor het eerst gebruikt.
Cleopa | 03-03-2007 11:55

Avatar

Holland is een streek in het westen van Nederland, die tegenwoordig opgedeeld is in de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland. Die twee provincies zijn echter niet gelijk aan de streek Holland.

De naam is afkomstig van Holtland of Holdland, dus: houtland, een streek (vermoedelijk) bij Leiden. De benamingen Holland en Hollanders werden omstreeks 1100 voor het eerst gebruikt. De naam wordt in het buitenland vaak, bij wijze van pars pro toto, als metoniem voor geheel Nederland gebruikt. Ook in Nederland gebeurt dit, ook al is dit incorrect.

Bron: Wikipedia
24-06-2007 22:32

Avatar

Hoi ik ben annaroos,
ik ben 11 jaar.
ik ben opzoek naar: wie de namen van de provincies heeft bedacht en
hoe die gene of genen dan bij die namen zijn gekomen...
kan iemand me helpen??
ik ben echt opzoek naar die mensen!

groetjes annaroos jelsma...
03-04-2008 10:25

Avatar

Hallo Annaroos,
De namen zijn vernoemd naar de regenten die in de vorige eeuwen regeerden in die provincies. (weet niet helemaal zeker).
Dominic | 05-04-2008 15:52

Avatar

Volgens mij heet Overijssel om een andere reden Overijssel ;)
26-05-2009 12:54Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Nederland en Holland