Meten aardbeving

Hoe wordt een aardbeving gemeten en hoe moet je de schaal van richter zien?

Naar aanleiding van de volgende kwero: http://kennis-en-weten.../477-aardbevingen.html vroeg ik mij af hoe wordt een aardbeving nu eigenlijk gemeten en hoe moet je de schaal van richter zien cq opvatten als ze het bijvoorbeeld over een een aardbeving 5 op schaal van richter hebben?

Antwoorden: Meten aardbeving

Avatar

Een aardbeving wordt gemeten met een seismograaf. Dat is een apparaat met een rol papier die rondjes draait. Op het papier steunt een soort pen, die via een veer of iets anders vast is gemaakt. Als de grond dan beeft gaat het papier heen en weer, maar de pen blijft stil hangen omdat die met een veer oid vastzit waardoor de pen niet mee beweegt met de grond (dit is de eerste wet van Newton, de wet van de traagheid, als de resulterende krachten op een voorwerp 0N zijn beweegt het voorwerp niet).

De schaal van richter begint bij 0 en loopt dan op tot 10 (hogere waardes komen toch niet voor). Het verschil tussen de schalen is keer 10, dus een aarbeving van 4 is 10 keer zo zwaar als een van 3. Vanaf 4 zijn er kleine hoeveelheden schade mogelijk.
Prater | 07-02-2007 19:42 0.-1

Avatar

Volgens Wikipedia kan je de volgende schalen inbeelden als:

0 tot 1,9: alleen meetbaar door instrumenten.

2 tot 2,9: nauwelijks voelbaar; vrijhangende slinger beweegt licht.

3 tot 3,9: slechts weinig mensen nemen trillingen waar; vergelijkbaar met een voorbijrijdende vrachtwagen; tegen elkaar staande glazen rinkelen licht.

4 tot 4,9: door de meeste mensen gevoeld; vrije slinger beweegt duidelijk; glazen en borden rammelen, raamluiken klapperen; geparkeerde auto's schommelen licht; geringe schade.

5 tot 5,9: door alle mensen met schrik waargenomen; veel mensen verlaten hun huizen; schoorstenen kunnen instorten; meubels bewegen; enkele scheuren in stucwerk; er is gevaar voor verwondingen.

6 tot 6,9: wordt door alle betrokken mensen met grote schrik ervaren; ook in een rijdende auto voelbaar; gedeeltelijke paniek moeilijk; afzonderlijke schokken treden op; mensen verlaten snel hun huizen; gebouwen kunnen aanzienlijke schade oplopen en zelfs instorten; bomen zwaaien heen en weer als bij sterke wind; vaak zijn er gewonden; er is levensgevaar; aan kusten kunnen vloedgolven optreden.

7 tot 7,9: wijdverbreide paniek; mensen trachten in paniek naar buiten te komen; acuut levensgevaar in gebouwen; slechts weinig gebouwen blijven staan; er ontstaan scheuren in de grond; er zijn doden en gewonden; gas-en waterleidingen breken; gedeeltelijk catastrofale gevolgen; aan kusten vernietigende vloedgolven mogelijk.

8 tot 8,9: verwoesting; alle gebouwen onbewoonbaar; acuut levensgevaar binnen en buiten gebouwen; aan kusten catastrofale, tot 40 meter hoge vloedgolven mogelijk.

9,0 en daarboven: grote ramp; verwoesting als hiervoor en daarbij: lokale aardschollen verschuiven; plaatselijk volledige vernietiging van alle leven.
08-02-2007 01:05

Avatar

Leuk weetje: Er is ook een andere schaal welke je eigenlijk nooit echt hoort maar toch ook daadwerkelijk wordt gebruikt. Dit is de schaal van Mercalli.
08-02-2007 01:06

Avatar

Handig zulke site's!
Moest effe wat leren op school en nu weet ik het!
Leuke site!
16-09-2015 16:43Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Meten aardbeving