Landen Europa Unie

Welke nieuwe landen kunnen we in Europese Unie verwachten?

Sinds 1 januari zijn diverse nieuwe landen aan de Europese Unie toegevoegd.

Kunnen we in korte tijd nog meer landen verwachten, zijn ze dus met meer landen in onderhandeling of wellicht al daadwerkelijk gepland?

Antwoorden: Landen Europa Unie

Avatar

- KroatiŽ, MacedoniŽ en Turkije zijn kandidaat-lidstaten van de EU en dus in onderhandeling over hun toetreding tot de Europese Unie.
- De Balkanlanden BosniŽ en Herzegovina, ServiŽ, Montenegro en AlbaniŽ hebben van de EU te horen gekregen dat ze op termijn lid kunnen worden van de EU.
Hun toetreding heeft voor de EU meer prioriteit dan die van OekraÔne, MoldaviŽ of de Aziatische staten ArmeniŽ en GeorgiŽ.

- OekraÔne en GeorgiŽ hebben na de revolutie in hun land aangegeven in de toekomst toe te willen treden tot de Europese Unie. De Europese Unie reageert, gezien het huidige debat over de toetreding van Turkije, vooralsnog huiverig op deze voorstellen.
- Marokko diende, vanuit de veronderstelling een Europees land te zijn, op 20 juli 1987 een aanvraag in voor EU-lidmaatschap. De EU-lidstaten wezen deze aanvraag af omdat zij Marokko - in weerwil tot het Aziatische eiland Cyprus - geen Europees land vonden.
- Noorwegen heeft tot twee keer toe geprobeerd toe te treden tot de Unie, respectievelijk in 1973 en in 1995, maar beide keren werd het lidmaatschap door de Noorse bevolking in een referendum afgewezen. Het land is samen met IJsland en Liechtenstein onderdeel van de Europese Economische Ruimte.
- IJsland en Liechtenstein zijn onderdeel van de Europese Economische Ruimte. IJsland zou in de toekomst kunnen toetreden, maar Liechtenstein wordt hiervoor over het algemeen te klein geacht.
- Zwitserland heeft korte tijd geprobeerd toe te treden tot de Unie, maar heeft na de afwijzing door de Zwitserse bevolking van het EER-verdrag de toetredingsonderhandelingen bevroren.

bron: www.wikipedia.nl
Hbov | 15-01-2007 18:14 0.0Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Landen Europa Unie