Plas stinken na eten asperges

Hoe komt het dat je plas zo gaat stinken na het eten van asperges?

Tsja, een beetje vreemde vraag, maar heel actueel zo in het aspergeseizoen.
Want ik heb ze gegeten gisteren en toen ik wat later op de avond na het toilet ging, werd ik er weer met mijn neus aan herinnerd ;-)
Dus... weet iemand hoe het komt dat je plas zo gaat stinken van asperges?

Antwoorden: Plas stinken na eten asperges

Avatar

Asperge-urine

Enige uren na het nuttigen van verse asperges heeft de urine bij ongeveer 45% van de mensen een merkwaardige geur. Dat komt doordat de zwavelhoudende stoffen in de asperge in het lichaam na consumptie snel worden omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen. Sommige biochemici menen dat die omzetting bij iedere asperge-eter plaatsvindt, maar dat niet iedereen de zwavellucht evengoed kan ruiken. Anderen denken dat het vermogen om asperge-urine te produceren bij een deel van de mensen ontbreekt. In elk geval zou het gaan om autosomaal dominante overerving.

De stoffen waar het om gaat zijn methaanethiol, dimethylsulfide, dimethyldisulfide, bis (methylthio) methaan, dimethylsulfoxide en dimethylsulfon. Dit is door gaschromatografie aangetoond. De concentraties in de lucht boven aspergeurine van deze stoffen is meer dan 1000 maal verhoogd. Deze stoffen zitten echter niet in gekookte asperges, omdat ze snel vervliegen. Waarschijnlijk is asparagusinezuur de voorloper van deze stoffen in het menselijk lichaam. Deze stof heeft effect tegen nematoden in jonge aspergescheuten.


http://www.financiele-tips.blogspot.com
WiseTree | 02-06-2010 22:15Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Plas stinken na eten asperges