Wat in het binnenste van de aarde

Hoe kan men weten wat zich in het binnenste van de aarde bevindt?

Als men een doorsnee van de aarde laat zien, zie je duidelijk de verschillende lagen met in het midden een hete massa. Hoe kan men nu weten wat zich in de kern van de aarde bevindt? Schiet men iets in de grond ofzo...

Antwoorden: Wat in het binnenste van de aarde

Avatar

Met iets in de aarde schieten komen we niet zo heel erg ver. Als we erg ons best doen komen we 10,5 km diep met boren, maar dan houdt het ook wel op. Dat heeft ondermeer te maken met de hardheid van het gesteente en de oplopende temperatuur.
Daarnaast is boren een erg dure en trage methode. Om meer van de bodem te weten te komen wordt gebruik gemaakt van seismologie. De trillingen die vrijkomen bij bijvoorbeeld aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, maar ook bij het ontploffen van atoombommen, worden opgevangen door een wereldwijd netwerk van seismometers.

Door alle metingen met elkaar te vergelijken kan niet alleen worden bepaald met welke kracht de trilling is voortgebracht en waar bron zich bevind, maar ook wat de trillingen onderweg zijn tegengekomen. Verschillende lagen en materialen vervormen namelijk de trillingen. Door deze vervormingen in kaart te brengen is een beeld ontstaan van dat gedeelte van de aarde dat we nooit zullen zien.
Amicita | 26-01-2010 21:47Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Wat in het binnenste van de aarde