Lettervolgorde op toetsenbord

Waarom is de volgorde van het alfabet niet aangehouden op een toetsenbord?

De letters staan er nu voor mijn gevoel behoorlijk willekeurig op.

Antwoorden: Lettervolgorde op toetsenbord

Avatar

De meeste bekende indeling van toetsenborden is de QWERTY-indeling (naar het begin van de eerste rij toetsen). Vroeger zaten de toetsen inderdaad op alfabet. De reden dat voor de QWERTY-indeling is gekozen stamt nog uit de tijd dat er met mechanische typemachines getypt werd. De QWERTY-indeling is bedacht tegen het veelvuldig tegen elkaar botsen en klem blijven zitten van de letterstangetjes; voordat de QWERTY-indeling er was zaten die namelijk in alfabetische volgorde waarbij dit vaak gebeurde. De QWERTY-indeling is echter niet de meest geschikte indeling voor de computer, maar doordat bij de introductie van de computer iedereen hier al mee kon werken is dit nooit veranderd.
Jelle | 12-04-2007 15:36 0.0

Avatar

Ik dacht dat er ook een ergonomisch aspect aan die indeling zat.
De frequenties waarmee de letters en tekens gebruikt worden, bepaalt enigermate hun positie op het toetsenbord.
Bij gebruik van het "tienvingersysteem" zitten de meest gebruikte tekens vlak bij de "sterkste" vinger of duim. (Spatie is linker of rechterduim bijv).
Aan de buitenkant zitten de minst gebruikte (pink!)
Groeten en prettig weekend!
GW.
GreyWizard | 13-04-2007 15:56

Avatar

Dingen gebeuren vaak niet om één reden: beide redenen zullen hebben meegespeeld bij de (her)verdeling van de toetsen op een toetsenbord.
Phyde | 13-04-2007 18:26

Avatar

@GreyWizard, dus de letter 'a' wordt weinig gebruikt?
dit zijn gewoon fabeltjes... de reden dat de lettervolgorde niet alfbetisch is, heeft gewoon te maken met wat jelle al zei...
10-04-2009 16:35Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Lettervolgorde op toetsenbord