Afgedankte ruimtesatalieten

Waar blijven de satalieten die niet meer werken?

Ik ben naar de documantaire van Al Gore geweest
En ik vroeg me zo af waar blijven de oude afgedankte satalieten die al tig jaren de ruimte in zijn gestuurd
Naar mijn idee moet het daarboven een megaschroothoop aan satalieten zijn
En kunnen zij ook een gevaar zijn als zij in een baan van een ster oid terecht komen
Hoelang is het nog mogelijk om ze in de ruimte te lanceren is er ook nog evt een alternatief

Antwoorden: Afgedankte ruimtesatalieten

Avatar

De oude satellieten blijven inderdaad gewoon in de ruimte rondhangen. Het is namelijk veel te duur en veel te veel moeite om die dingen weer naar de aarde te halen. Een enkele keer heeft een satelliet nog wat raketaandrijving en stuurt men hem na gebruik de ruimte in. Alleen de oude ruimtebasis heeft men op aarde laten storten. Rondom de aarde zit een schil met oud schroot. Die brokstukken kunnen een gevaar zijn voor nieuwe satellieten e.d. maar vaak wordt voor een nieuwe satelliet de baan zo uitgekiend dat hij zo min mogelijk last heeft van rondvliegend puin.

Als een satelliet ver de ruimte in wordt gestuurd, wordt al helemaal geen probleem gemaakt als hij kapot gaat. Als de satelliet in de aantrekkingssfeer van een ster terecht komt wordt hij naar de ster getrokken en verbrandt hij in de hitte. Dat is geen enkel probleem, zo'n satelliet is voor de ster zoals een stofje voor de aarde.

Als men op deze manier doorgaat wordt de schil met schroot om de aarde steeds dikker en dichter. Het wordt dan steeds riskanter om een raket of satelliet de ruimte in te schieten. Wanneer dat té riskant wordt is niet te zeggen. Het hangt er nl. vanaf hoeveel troep men in de komende decennia de ruimte in gaat schieten, of men iets gaat opruimen en natuurlijk waar men de grens 'riskant' legt. Een alternatief is hele sterke telescopen op aarde bouwen en daarmee de ruimte in turen, of de boel opruimen natuurlijk.
Phyde | 05-04-2007 14:35 0.0

Avatar

Nog een kleine toevoeging op wat Phyde zegt:
Al het ruimtepuin van een tennisbal of groter wordt al met radar gevolgd, soms worden zelfs ruimtestations "opgeschoven" omdat een stuk schroot het dreigt te raken.
De ruimte rond onze aarde begint inderdaad steeds meer een schroothoop te worden. De satellieten vormen daar maar een klein deel van, de meeste worden inderdaad in een andere baan gebracht. Het merendeel van het ruimteschroot bestaat uit allemaal kleine zaken, die door hun hoge snelheid toch erg gevaarlijk zijn in de ruimte. Daarbij moet gedacht worden aan verfschilfertjes, metaaldeeltjes, boutjes, etcetera. Meer informatie kan je lezen op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ruimteschroot
Jelle | 08-04-2007 22:33Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Afgedankte ruimtesatalieten