Werking lantaarnpaal

Hoe werken lantaarnpalen ofwel op welk signaal reageren ze?

Het is zó vanzelfsprekend dat de lantaarns op straat aangaan wanneer het donker wordt, maar ik heb geen idee hoe dat gebeurt. Een tijdklok leek me altijd heel aannemelijk totdat ik besefte dat ze ook aangaan als het midden op de dag - tijdens een onweersbui of storm - donker wordt.

Antwoorden: Werking lantaarnpaal

Avatar

Vroeger bepaalde een tijdschakelaar hoe laat alle lampen aangingen. Dat werd dan geregeld door een man of vrouw die van tevoren instelde wanneer de lampen moesten gaan schijnen. Als de zon onderging, sprongen de lampen aan. Alle lichten in jouw wijk gingen tegelijk aan en uit.

Nu bepaalt de felheid van het licht, de zon, ook of een straatlantaarn aan- of uitgaat. Dat betekent dat de lichten ook midden op de dag kunnen gaan branden. Bijvoorbeeld wanneer het regent en het daardoor donkerder is.

Hoe werkt dat? Er zit een apparaatje op de lantaarnpaal die meet hoeveel licht er op dat stukje straat is. Is dat niet genoeg, dan wordt er een seintje gegeven aan het lampje en gaat de lantaarnpaal aan. Als de wolken verdwijnen en de zon harder gaat schijnen, dan gaat de straatverlichting weer uit.

Hope dat dit helpt ;)
15-01-2012 12:23Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Werking lantaarnpaal