Vader-en moederdag

Sinds wanneer wordt hier in Nederland vader- en moederdag gevierd?

Antwoorden: Vader-en moederdag

Avatar

Moederdag, tweede zondag in mei

In 1908 werd Moederdag verzonnen door Anna Jarvis uit West Virginia (VS). Ze stelde voor, om als eerbetoon aan haar overleden moeder en alle andere moeders van het land, een witte anjer te dragen en speciale kerkdiensten bij te wonen op de eerste zondag na het overlijden van haar moeder. Omdat ze zo vasthoudend was besloot het Amerikaanse Congres in 1914 Moederdag te erkennen.
Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog raakte Moederdag in Europa pas sinds de jaren twintig bekend. Tijdens het nazi-regime raakte moederdag in Duitsland besmet doordat de dag werd omgevormd tot een Dag voor de Duitse Moeders. Vrouwen die veel kinderen hadden gekregen, werden dan beloond met speciale medailles. De herinnering hieraan is in Nederland al spoedig vervluchtigd en heeft de opmars van het feest niet gestuit.
In Nederland viert niet iedereen Moederdag, maar in gezinnen waar ze het wel vieren staat de dag tegenwoordig in het teken van het verwennen van moeder. Ze krijgt meestal ontbijt op bed en cadeaus. De huishoudelijke taken worden meestal overgenomen door de vader en de kinderen.
Op Moederdag ben je vrij, want het valt altijd op een zondag.

In 1909 werd Vaderdag geļntroduceerd door Sonora Smart Dodd uit de staat Washington (VS). Zij wilde haar vader William Jackson Smart, een veteraan uit de Amerikaanse Burger oorlog eren. Hij was weduwnaar geworden toen zijn vrouw bij de geboorte van het zesde kind in het kraambed stierf. Toen Sonora volwassen geworden was, wilde zij de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Ze werd geļnspireerd door Anna
Jarvis, de vrouw die Moederdag verzonnen heeft. Op 19 juni 1910 vond toen de eerste Vaderdag plaats. In de VS was Vaderdag echter pas officieel erkend in 1972. Sinds de jaren ‘70/’80 wordt Vaderdag ook in Nederland gevierd.
Niet ieder gezin viert Vaderdag, maar in de gezinnen die het wel vieren wordt de vader de hele dag in het zonnetje gezet. Hij krijgt meestal ontbijt op bed en er worden cadeaus aan hem gegeven. De vader gaat ook vaak met de kinderen iets leuks doen.

Op Vaderdag ben je vrij, want het valt altijd op een zondag.
06-07-2009 12:17

Avatar

Dit is een reactie voor Irma mbt. waterontharder. Ik heb bij dat item uitgebreid gereageerd, maar mijn bercht verschijnt niet op de site, dus probeer ik het zo.
06-08-2009 12:32Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Vader-en moederdag