Nog een paar vragen over het zwarte gat

Kunnen zwarte gaten veranderen en zijn er ook witte gaten?

Kunnen zwarte gaten ook krimpen of groeien?
Hoe zwart is een zwart gat echt?
Bestaan er ook witte gaten?

Antwoorden: Nog een paar vragen over het zwarte gat

Avatar

Zwarte gaten ontstaan doordat een enorme, oude ster implodeert. De ster blijft verder en verder ineen storten. Zo wordt de zwaartekracht steeds geconcentreerder. Het zo ontstane zwarte gat heeft een oneindig klein volume en een 'oneindig' grote zwaartekracht. De massa van een pasgeboren gat hangt (onder andere) af van de massa van de imploderende ster. Later zal hij meer en meer energie en massa opslurpen.

Zwarte gaten worden zo genoemd omdat zelfs het licht niet aan hun aantrekkingskracht kan ontsnappen. Zwarte gaten kun je dus alleen indirect zien, bijvoorbeeld als er een vreemde, donkere open plek midden in een gaswolk zit. En zwart gat is dus echt hardstikke zwart!

Soms (men weet niet waarom precies, heeft iets te maken met energiestralen aan de polen) zendt een zwart gat ineens twee enorme stralen van licht en materie de ruimte in. Zie: http://www.seti.nl/images/article/zwartgat.gif.

Ook zenden zwarte gaten straling uit. Deze straling heeft verband met het ontstaan van materie- en antimateriedeeltjes in het zwarte gat (ingewikkeld verhaal). Deze energie wordt onttrokken aan het zwarte gat. Volgens deze theorie zouden zwarte gaten langzaam moeten verdampen! Alle materie etc die het zwarte gat is ingezogen komt op die manier neer in het heelal terecht. Zelfs in een zwart gat verdwijnen dus geen dingen in het 'niets.'

Witte gaten bestaan niet. Dit zou een tegenovergesteld iets zijn van het zwarte gat. Iets met een oneindig groot volume en een oneindig kleine aantrekkingskracht (het heelal zelf?). Of het zou een punt moeten zijn waaruit licht en materie straalt, maar hoe zijn die materie en energie er dan gekomen? Doet me denken aan de oerknal.

Een reactie op Anoniem:
Witte dwergen zijn kleine restanten van enorme sterren die een groot deel van hun massa hebben afgestoten. Witte dwergen zijn kleine sterretjes die blauwwit licht uitzenden, omdat ze zo heet zijn. Dit licht is echter 100 - 10.000 maal zo zwak als dat van de zon. Een witte dwerg kun je dus niet met het blote oog zien. Ze hebben een zeer grote dichtheid (massa per kubieke cm). Witte dwergsterren zullen afkoelen tot zwarte dwergen. Dit afkoelen duurt echter tientallen miljarden jaren. Zo oud is het heelal niet, dus zwarte sterren bestaan nog niet.
Phyde | 09-03-2007 21:01 0.0

Avatar

Ik heb wel ooit eens iets gelezen over 'witte dwergen', wellicht daar eens op zoeken? Van witte gaten heb ik iniedergeval nog nooit gehoord.
08-03-2007 22:25

Avatar

Die stralen aan de rotatie as zijn uitstoting van energie in de vorm van fotonen e.d. dit komt omdat al de rest samengedrukt wordt met vrijgave van alle bindingsenergieen van de verbindingen tussen atomen onderling en tussen kern -elektronenwolk.
28-03-2007 20:51Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Nog een paar vragen over het zwarte gat