Maansverduistering

Hoevaak is er een maansverduistering zoals afgelopen weekend?

Afgelopen weekend is er zoals de meesten waarschijnlijk wel weten een maansverduistering geweest welke ik nog door de bewolking heen heb kunnen bewonderen.

Nu vroeg ik mij af hoevaak dit verschijnsel voorkomt en of hier een standaard cyclus voor is.

Antwoorden: Maansverduistering

Avatar

Een maansverduistering doet zich voor wanneer de zon, de aarde en de maan op één lijn staan (met de aarde in het midden). Maansverduisteringen doen zich alleen voor tijdens volle maan, wanneer de maan tegenover de zon staat. Er doet zich echter niet tijdens elke volle maan een verduistering voor, omdat de baan van de maan ongeveer 5,1 ° helt ten opzichte van de ecliptica (het vlak waarin de aarde rond de zon draait). Hierdoor kan een maansverduistering alleen optreden als de maan zich in een "knoop" bevindt, één van de twee punten waar het baanvlak de ecliptica snijdt. Meestal gaat de baan onder of boven langs de schaduwkegel van de aarde.

Op www.astro.uu.nl/~sluys/Hemel/moon/lunareclipses_2000-2049.html kan je de komende maansverduisteringen zien. Soms 1, soms 2, soms 3 en soms wel 4 keer per jaar!
Petra | 05-03-2007 17:04 0.0

Avatar

Duidelijk :-)... wist helemaal niet dat het zovaak was.
Psata | 07-03-2007 11:28Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Maansverduistering