Introvert of extrovert

Hoe komt het dat iemand introvert of extrovert is?

Wat bepaalt dat de ene persoon introvert is en een andere extrovert. Heeft dit mogelijk met erfelijkheid, omgeving, opvoeding oid te maken?

Antwoorden: Introvert of extrovert

1 2 3 ›› (3)
Avatar

Ik ben het oneens met de verklaring van mijn voorganger. Introversie en extraversie zijn persoonlijkheidstypes die zijn aangeboren. Ze worden niet primair gevormd door de leefomgeving. Wikipedia zegt over dit onderwerp het volgende:

"Bij een extraverte instelling is de energie naar buiten gericht, op mensen, activiteiten en dingen. Extraverte mensen zijn energiek, enthousiast, actie-gericht, spraakzaam en assertief. Zij vinden het fijner om met andere mensen samen te zijn dan om alleen te zijn."

"Bij een introverte instelling is de energie naar binnen gericht, op de eigen gedachten en gevoelens. Introverte mensen zijn rustige types, weloverwogen, beschouwelijk en voelen zich in onbekend gezelschap niet gauw thuis. Zij zijn liever alleen dan in een groep."

Introverte mensen zijn naar binnen gekeerd. Dit maakt ze niet verlegen, anti-sociaal of onzeker maar ze hebben wel meer tijd nodig voor zichzelf. Socialiseren in groepen kost introverten energie, terwijl dat bij extraverten juist energie oplevert. Introverten hebben daarom tijd alleen nodig om weer 'op te laden'.

Niemand kan zomaar veranderen van 100% introvert naar 100% extravert of omgekeerd. Maar zowiezo is vrijwel niemand 100% introvert naar 100% extravert maar een combinatie van beide. Dit wordt ook bepaald door de situatie: introverten kunnen heel extravert zijn in bekend gezelschap.

Introverten mogen best trots zijn op hun persoonlijkheidstype. Er zijn allerlei voordelen:

1) ze kunnen heel goed luisteren
2) ze zijn zelfstandig en onafhankelijk
3) ze hebben een hoge mate van zelf-reflectie
4) ze kunnen zich heel goed concentreren op 1 taak; ze laten zich niet snel afleiden
5) ze zijn creatief
21-06-2007 10:55 0.0

Avatar

Of iemand introvert of extrovert is heeft grotendeels met de leefomgeving te maken. Als je opgroeit in een volksbuurt waar geldt 'ons kent ons' en iedereen bij elkaar over de vloer komt, dan wordt je eerder extrovert. Tegevnovergesteld geldt natuurlijk ook, ben je groot geworden in het bos en nauwelijks in aanraking gekomen met anderen, dan wordt je eerder introvert.
Daarnaast spelen factoren als leeftijd en gezondheid ook een duidelijke rol. Oudere mensen die niet meer zo fitaal zijn keren ook meer in zichzelf en zijn dus meer introvert.
Voor veel mensen kun je niet zeggen dat ze of introvert óf extrovert zijn. Veel zitten ergens tussenin of hebben van beide kanten eigenschappen.

Hoe je wordt in je leven heeft voornamelijk met je omgeving en opvoeding te maken dus. Erfelijkheid speelt ook zeker een rol, maar dit is niet altijd aantoonbaar. Daarnaast verschilt het per persoon, iedereen is immers anders!
Jojo4 | 03-03-2007 11:49

Avatar

Het is denk ik een combinatie van factoren die maakt of iemand introvert of extravert gedrag vertoont. En daarbij de leg ik de nadruk op gedrag want het is volges mij nauwlijks mogelijk aan de hand van gedrag te bepalen of iemand meer introvert dan extravert is. Van mezelf weet ik dat ik dat ik over het algemeen behoorlijk extravert ben. Het grappig vind ik dat mensen vaak denken aan de hand van gedrag te kunnen bepalen of iemand meer intro of meer extravert is volges mij kan dat nl niet want mensen kunnen met allerlei redenen bepaald gedrag vertonen. Iemand die rustig overkomt kan dat met bepaalde bedoeling doen, bijvoorbeeld om gevoelig of intelligent over te komen, maar vaak word zoiemnd dus verkeerd beoordeeld. Ik ken het van mezelf ook. Maar uiteindelijk wil iedereen graag in bepaald mate contact met de buitenwereld en daar doelen deze begrippen eignelijk op. Iemand die graag deelt met anderen, vanuit zijn persoonlijkheid die vind ik dus pas echt extrovert. Niet alleen het gedrag wat iemand vertoont. Ik ben het eens met bovestaande dat beide hun voordelen hebben en dat het in heel veel situaties makkelijker veiliger en beter lijkt introvert cq je rustig te houden. Maargoed er zijn dus introverte en extroverte gedrag (wat vaak verkeerd en als karakter word beschouwd) en het werkelijke innerlijke houding die moeljker te bepalen is.
Tom.
03-07-2007 19:46

Avatar

Volgensmij is het 'EXTRAvert' ipv 'EXTROvert' (maar het wordt toegestaan om 'extrovert' te gebruiken...). Intelligentie is niet toe te schrijven aan een intro- of extravert type. Gevoeligheid evenmin. Rustigheid, kalmte en bedachtzaamheid kan ook van toepassing zijn op extraverte mensen die dat soms toch als iets nuttigs zien. Nee..., stil zijn, teruggetrokkenheid, kort van stof, onverschilligheid ten opzichte van anderen en objectieve feiten niet goed kunnen beoordelen, DAT zijn pas kenmerken van introverte mensen en worden totaal niet gewaardeerd door extraverte typen. Introverten hebben moeite in de huidige 'survival of the fittest' maatschappij vol extraverten en moeten dus op assertiviteitscursus om te overleven na dat ze hun hele leven moeite hebben gehad met hun aanboren neigingen. Die neigingen worden vaak versterkt door een harde maatschappij; extraverten gaan harder schreeuwen en introverten keren zich steeds eerder de rug naar hen toe (ze keren zich naar binnen maar voor een extravert lijkt het nou eenmaal op afkeren). Dus mijn idee is dat wij allen geboren worden met een neiging naar extra- of introversie - zonder dat dit een probleem is, maar dat deze neigingingen erg versterkt wordt door onbegrip tussen beide typen. Overigens heb je volgens Jung ook een rationeel en irrationeel type van beide welke de grijze gebeiden invullen, lees: http://fran.sneeknet.n...na.php?paginaid=145261
09-11-2007 17:26

Avatar

@Anoniem 09-11-2007

Ik kwam heel toevallig even op deze site verzeild had al eerder bericht namelijk. Ik denk dat je me toen niet helemaal begrepen hebt. Ikzelf denk ook dat een extrovert gedrag kan vertonen als rustigheid, kalmte etc, maar dan vaak met een bepaald doel. Een introvert heeft daar van nature meer aanleg voor en dat is een waardevolle eigenschap. Ik heb het idee dat jij een introvert type bent en je niet altijd begrepen voelt door de maatschappij. Ik vind stil zijn teruggetrokkenheid,, kort van stof, onverschilligheid, trouwens geen positieve eigenschappen. Het zijn trouwens eigenschappen, die mij ooit ook weleens toegedicht zijn tenminste in bepaalde situaties. Hoewel ook extroverten zeker onverschillig kunnen zijn naar andere mensen, maar onverschilligheid word niet alleen gemeten aan de hand van gedrag. Waarom moeten dergelijke eigenschappen gewardeerd worden vraag ik mij af.

Tom.
09-11-2007 22:30

Avatar

Is introvert beter dan extravert of andersom? Daar heb ik mijn twijfels aan. Stel dat alle mensen introvert waren,dan werd er nooit gepraat en als alle mensen extravert waren dan werd er nooit geluisterd. Ik denk als men deze uiterste situaties bekijkt,er geen van beide goed is. Persoonlijk vind ik de 50/50 verhouding het best voor mezelf en mijn omgeving. Wat ik bedoel is dat men introvert of extavert hoort te zijn op het juiste moment en op de juiste plaats. Als extraverte is men dan in staat om heel rustig om te gaan met intoverte mensen en genieten van hun kennis.
Als introverte is men dan in staat om vrolijk te genieten van de extraverte mensen met hun sociale gevoelens.
Dit stadium in het leven noem ik innerlijke rust.


Leon
23-11-2007 21:56

Avatar

Ik ben volledig eens met Leon, ik ben ook 50/50 en extravert of introvert op de voor mijzelf juiste plaats en het juiste moment. Ik kan enorm rustig en ingetogen zijn, maar als ik het in mijn bol krijg, kan ik dan weer de show gaan stelen. En ik denk zelfs dat de meeste extraverten het eens nodig vinden om eens even op adem te komen en zich in zichzelf even te keren.

peter
04-12-2007 13:36

Avatar

@Leon
Ik vind dat veel te zwart-wit. Alsof alle extroverten niet kunnen luisteren, en alle introverten niet praten. Mensen hebben de neiging bepaalde gedragingen in hokjes te plaatsen en dat is soms jammer. Een introvert die eindelijk zijn gevoelens durft te uiten in een groep blijft ge stereotypeerd als introvert door anderen, en zal daardoor niet echt aangemoedigd worden meer extrovert gedrag te tonen. Ook kunnen sommige extroverten itt wat sommigen denken, zeer goed luisteren, juist omdat ze op anderen letten en bezig zijn met wat er om zich heen gebeurt. Bij voorbeeld lichaamstaal, daar zal een introvert veel meer moeite mee hebben, omdat hij vooral met zichzelf bezig is. Ik denk dat beide karakters hun voordelen hebben maar ik denk dat extroverten toch net iets meer positieve eigenschappen voor zichzelf en anderen bezitten zegmaar 70-30 verhouding.
Tomm
22-12-2007 00:57

Avatar

Introvert gaat vaak samen met; hoge intelligentie, luiheid, verhoogde mensenkennis, oneerlijk, minder emotioneel, rationeler, denker.
Extrovert gaat vaak samen met; Harde werker, oppervlakkig, sociaal, aangenaam, eerlijk, zelfvertrouwen.
27-02-2008 12:25

Avatar

Conclusie.

Introvert: (flink) in de minderheid

Extrovert: de meeste mensen behoren tot deze categorie

is dit een geldige conclusie die ik kan trekken uit deze discussie?
02-03-2008 22:40

Avatar

@Anoniem 09-11-2007

Helaas, helaas... Intelligentie is wel degelijk met enige zekerheid toe te schrijven aan introverte types. Myers en Briggs (autoriteiten op dit gebied) hebben hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en kwamen tot de volgende conclusie mbt tot introversie:

"(...het betreft) een minderheid van de populatie maar een meerderheid van de getalenteerde populatie."

De conclusie is vertaald uit het engels, onder talent wordt dus ook intelligentie verstaan. Introverten zijn over het algemeen genomen nu eenmaal iets slimmer, denken verder door en dieper na, hebben een rijker gevoelsleven en een bredere ontwikkeling. Het spijt me maar... zo is het nu eenmaal. :-)

Kijk, het verschil is nu eenmaal dat een introvert genoeg heeft aan zijn interne prikkels en interne (rijke) gedachten en gevoelswereld terwijl een extravert daar in wezen te arm voor is. Jung beschrijft extraversie ook als "innerlijke armoede". Het is zelfs bewezen dat introverten veel meer hersenactiviteit vertonen als extraverten.
Dat klopt m.i. ook wel; laat een extravert 2 minuten alleen en hij begint iemand te bellen. Extraverten hebben contact nodig om de innerlijke leegte te vullen en zich daarmee goed te voelen. Introverten vinden contact verstorend voor hun gedachtengang, zeker als het "nergens over gaat" (wat overigens niet wil zeggen dat ze contactgestoord zijn).

De eigenschappen die je noemt: teruggetrokkenheid, kort van stof, onverschilligheid ten opzichte van anderen beschrijven goed de reactie van een introvert mens op extraverte mensen. Introverte mensen namelijk zeer zijn slecht bestand tegen het 100% contentloze gebabbel van de uitgesproken extraverten.


Met vriendelijke groet,

een introvert.
18-03-2008 16:03

Avatar

@Introvert,

Ik ben het geheel eens met uw benadering, hoewel ik wel toegeef dat ik contact gestoord ben in de ogen van een extrovert, inderdaad is dit veelal te weiten aan het 100% inhoudsloos gezwets van veel mensen.
18-03-2008 16:29

Avatar

Zowel introvert als extrovert hebben hun eigenschap zodoende houden wij onze samenleving in evenwicht. functioneren in teamveband met alleen introvert wat een stilte en alleen met extrovert wie is nou aan het woord. extrovert wordt met ADHD vergelijkt en introvert met autisme. Dus zo kan je iedereeen een plakkertje plakken. een combinatie van beide extro-introvert
19-03-2008 05:53

Avatar

@Anoniem | 19-03-2008 05:53

Helemaal mee eens, laten we elkaar gewoon in onze waarde laten. Ieder naar zijn eigen aard. Dat betekent dat ik als introvert met extraverten moet omgaan (probeer ik al mijn hele leven en gaat redelijk). Het betekent ook dat extraverten met ons, introverten moeten leren omgaan. Dus niet om de haverklap vragen; waar denk je aan? Is er iets? Of zeggen, je moet eens wat assertiever zijn. Ik krijg geen hoogte van je etc. etc. :-)
21-03-2008 00:43

Avatar

Wat ik mij afvraag, kan een introverte en een extroverte personen een liefdesrelatie hebben? Zijn de verschillen hierin niet een te groot verschil. Ben benieuwd naar de reacties.
05-07-2008 11:14

Avatar

Ja dat over een liefdesrelatie zou ik ook wel willen weten...
18-07-2008 18:21

Avatar

Ik denk dat dat wel zou moeten kunnen, maar maar weinig gevallen zullen 100 % intro of extra-vert zijn. Zelf ben ik iemand die mezelf als introvert zou omschrijven, zo voel ik me van binnen, maar qua gedragingen doe ik me meer extravert vol, wat binnen mij vaak genoeg een botsing geef en ik daar nu sinds een week op gewezen ben, daardoor nu op deze pagina. Maar ik deed me voor als extravert in mijn vorige relatie, en de jongen in kwestie wat introvert.

Ik denk dat het binnen relaties wel botsingen kan opleveren als er te veel verschil in intro en extra-vert zou zijn, de enne die graag de hele tijd naar sociale gelegenheden gaat, en de ander die liever rustig thuis voor zichzelf wat aan het doen is. Meer in balans zou dan ook een harmonieuze relatie geven in mijn gedachtegang.
21-07-2008 06:40

Avatar

Hallo, ik ben zeer introvert (uit diverse tests gebleken).
Ik hou van alle dingen in de wereld, als er maar diepgang in zit en niets te maken heeft met:
samen gezellig op 1 hoop, bier, zuipen, oppervlakkige dingen zoals over het weer praten en "hoe gaat het nog met jou".
Het liefst werk ik alleen, ik heb een introverte partner en kan het daar extreem goed mee vinden.
Advies voor alle introverten onder ons, zoek een introvert iemand om jezelf beter te begrijpen.
Probeer vooral NIET te veranderen door extraverten na te doen, dit lukt je in het einde NOOIT.

Ik hou niet van vriendschap onderhouden, en doe graag mijn eigen ding.
Dat klinkt aso, maar in mijn wereldtje en dat van mijn partner is geen ruimte voor party animals die het leven niet begrijpen.

En last but not least, ik voel me de gelukkigste persoon op aarde :D
24-07-2008 04:14

Avatar

Ik ben redelijk extrovert vind ik maar ook wel soms een denker (waardoor ik bij sommige als ''rustig"' aldaniet introvert kanoverkomen hoewel ik dat niet ben). Dat heeft naar mijn idee echter niet te maken of ik bepaalde introvert maar gwoon omdat ik mijn mijn gezonde verstand probeer te extraverte gedragingente voorkomen dingen waar je later spijt va krijgt (heb ik geleerd in het verleden). Over het algemeen kan ik het redelijk goed vinden met extraverte mensen tenzij ze te opdringerig etc worden doordat ik ze in de eerste plaat begrijp. Daarbij heb ik het gevoel dat je bij introverte mensen ook soms op moet passen wat je zegt. In die zin dat ze snel geraakt zijn, door een of andere voor mijn gevoel normale uitspraak.
14-10-2008 20:45

Avatar

Ik voel mij eigenlijk allebij.
toch zou ik de vragenlijst graag in willen vullen.
echter ik kan deze niet vinden.
wie heeft er of kan een link plaatsen.
met vr grt.
extrovert en of introvert?
13-11-2008 22:10

Stel een kwero  1 2 3 ›› (3)


Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Introvert of extrovert