Van links naar rechts schrijven

Waarom schrijven we in dit deel van de wereld van links naar rechts?

Daar zal vast een reden achterzitten, ik heb alleen geen idee.

Antwoorden: Van links naar rechts schrijven

Avatar

Ik bekijk het even logisch. De meeste mensen zijn rechtshandig. En aangezien inkt vlekken geeft als je erover heen maait als het nog nat is, is het dus handiger om van links naar rechts te schijven. Dit lijkt me de meest logische oplossing. Geen idee waarom ze dan in sommige landen andersom schrijven. Misschien is daar het grootste gedeelte van de bevolking linkshandig ofzo.
AdPiet | 28-02-2007 18:03

Avatar

Volgens mij is het omdat we ook van links naar rechts lezen, op die manier hoeven we niet te schatten hoeveel ruimte er nodig is voor een zin. In landen waar ze van rechts naar links schrijven lezen ze ook van rechts naar links.
Daan | 01-03-2007 13:28

Avatar

Het heeft, heb ik wel eens ergens gelezen, met papyrus te maken. Toen mensen dat gingen gebruiken om op te schrijven, bleek dat van links naar rechts schrijven het makkelijkste was. De structuur is dan gladder...
Merel | 08-04-2007 12:26

Avatar

Daan, lezen komt tegelijk met schrijven. Als we eerst niets konden schrijven, viel er ook niets te lezen en konden we dus ook niet weten dat van links naar rechts lezen handiger was.

Waar heb je dat van papyrus gevonden? Interessant. De reden dat we niet van boven naar beneden schrijven kan ook met papyrus te maken hebben: de ribbels in papyrus lopen horizontaal, het is dus niet handig om dwars over die ribbels naar beneden te schrijven.
Phyde | 08-04-2007 20:43

Avatar

Het is toch mogelijk om papyrus een kwartslag te draaien?
29-07-2008 23:45

Avatar

Ik ben links,
maar omdat ik mijn schouden gebroken heb, en niks wil missen, schrijf ik nu rechts! soms gaat het best wel, maar ik heb nu een ernstig jongenshandschrift! :P
02-10-2009 21:20

Avatar

Er is een tijd geweest heb ik eens ergens gelezen dat het schrift nog in volle ontwikkeling was en dat er toen een eigenaardigheid was. De onpare zinnen die werden gewoon van links naar rechts geschreven, de pare zinnen die werden dan weer van rechts naar links geschreven.
Wat er voorgesteld werd dat in die landen waar ze van rechts naar links schrijven, daar geloof ik niet zo veel van, en wel om volgende reden;
1) de linker hand wordt gebruikt om na toiletbezoek de resten af te vegen, daarna je hand wassen in de klaarstaande bak met water. Want toiletpapier hebben ze daar niet. (proper he)
2) wie linkshandig is, kan nooit een openbaar ambt bekleden,
3) eten naar je mond brengen, doe je ALTIJD met je rechterhand, NOOIT met je linker hand.
De chinezen die durven ook wel eens vertikaal schrijven, maar dan staat er een lijn tussen elke regel.
Ook zijn er boeken waar bladzijde 1 (begin blad dus) achteraan in het boek staat en het laatste blad van dat boek, dat staat helemaal vooraan.
19-02-2015 23:23

Avatar

Nou, de Egyptenaren schreven meestal van rechts naar links. Andersom ook wel, voor de symmetrie en ook verticaal als de ruimte dat handiger maakte.
22-02-2015 13:22

Avatar

Ik denk dat het met ons 'cursief' te maken heeft. Wij (Grieken en Romeinen eerst) schrijven letters veel aan elkaar in een vloeiend schrift en dan ga je makkelijker ook met de hand mee'vloeien', dus schuiven. En dan slaat het inktvegen-probleem van AdPiet toe als je r>l schrijft.
In talen waar altijd of meestal losse karakters worden geschreven, zoals in Arabisch, Joods, Chinees en de Egyptische hierogliefen, maakt het niet uit welke richting je kiest. Die tekens worden apart 'getekend' en dan houd je de hand meestal redelijk stil, onder het teken waar je mee bezig bent.
22-02-2015 13:48Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Van links naar rechts schrijven