Wind vandaan

Waar komt de wind vandaan?

Wind bestaat uit warme lucht, dat heb ik ooit ergens gelezen! Maar hoe ontstaat wind? Wie kan mij dat vertellen? Zou ik erg leuk vinden! bedankt!

Antwoorden: Wind vandaan

Avatar

Wind is niets anders dan lucht die zich verplaatst. De luchtdeeltjes reageren in feite op drukverschillen.Ze stromen in principe van een hogedrukgebied (een "berg met lucht") naar een lagedrukgebied, in een poging om ongelijkmatigheden op te heffen.

De analogie met echte bergen en dalen gaat volledig op. Een knikker rolt ook van boven naar beneden. Als de helling steil is, rolt de knikker snel. Bij een flauwe helling heeft de knikker een veel kleinere snelheid.

Als hogedrukgebied en depressie dicht bij elkaar liggen, zullen de luchtdeeltjes ook snel bewegen en is er dus veel wind. Op de weerkaarten zie je dan de isobaren (de lijnen van gelijke druk) dicht bij elkaar liggen. Staan er op de weerkaarten weinig of geen isobaren, dan is er weinig reliŽf in het barometrisch landschap en is er weinig of zelfs helemaal geen wind.

De windrichting zelf is in theorie van hoog naar laag. Maar de aarde draait rond en dat zorgt voor een extra kracht, de Corioliskracht. Die maakt dat op het noordelijk halfrond een luchtdeeltje in wijzerzin uit een hogedrukgebied waait. De luchtdeeltjes bewegen vervolgens naar het lagedrukgebied en dat gebeurt tegen de wijzers van de klok in. Dit is de wet van Buys Ballot, een beroemde Nederlands weerkundige die leefde in de 19-de eeuw.
Irma | 28-03-2009 15:28 0.0Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Wind vandaan