Waar komen wolken vandaan

Waar komen wolken vandaan?

Overal in de lucht zie je wolken, maar waar komen wolken vandaan? of hoe zijn ze gemaakt?

Antwoorden: Waar komen wolken vandaan

Avatar

Vorming van wolken


Wolken ontstaan voornamelijk wanneer er hoog in de atmosfeer koude lucht is. Koude lucht kan op verschillende manieren ontstaan. Onder meer wanneer warme lucht over een koud oppervlak trekt. Op deze manier ontstaat echter bewolking vlak aan het oppervlak, en vanzelfsprekend vormen zich alleen wolken wanneer het oppervlak koud genoeg is.
Bewolking ontstaat wanneer warme opstijgende lucht afkoelt. De lucht komt dan in een omgeving met een lagere luchtdruk en dan zet de lucht uit. Hierbij is warmte nodig, deze warmte wordt van binnenuit gehaald, en dus wordt de lucht kouder. Het is bekend hoeveel graden Celsius de lucht afkoelt naarmate je hoger komt. Namelijk één graad per honderd meter.
Op een gegeven moment gebeurt er iets bijzonders, voorwaarde is dat de lucht droog genoeg is (dus te weinig damp bevat) om geen druppels te kunnen vormen. Wat er dan gebeurt, is het volgende. Normaal gesproken is er warmte nodig om water te verdampen (zoals bij een waterkoker), maar wanneer het verdampen van water warmte kost, zou dus het condenseren van de waterdruppels, warmte moeten opleveren. Daarom koelt de lucht dus minder af, zodra er waterdruppels ontstaan. Het gaat dan nog maar met 0,6 graden Celsius per honderd meter.
Maar, zolang de lucht blijft opstijgen, blijven er wolken ontstaan. En de lucht stopt met opstijgen, zodra de temperatuur gelijk is aan de omgeving. De verticale beweging van de wolken is gestopt, en zo blijven dus de wolken zichtbaar voor ons.


Het oplossen van wolken


Het oplossen van wolken is eigenlijk precies het tegenovergestelde van het omgekeerde van het vormen van wolken. Wanneer de lucht daalt, neemt de luchtdruk toe. De lucht wordt dan warmer en "lost op". Opvallend aan dit alles is dat de vorming van de wolken een 'verticale' beweging is. Het gaat dus om de beweging van lucht omhoog en omlaag.
De horizontale beweging van wolken heeft geen effect op de vorming van de wolken zelf, ze drijven alleen maar boven het landschap.

(bron: internet)
Irma | 28-03-2009 15:01 0.0Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Waar komen wolken vandaan