Onweer en computeren

Kun je tijdens onweer gewoon blijven computeren en internetten?

Is dit veilig of kan de bliksem inslaan?

Antwoorden: Onweer en computeren

Avatar

Je vraag is "is dit veilig of kan de bliksem inslaan?". Theoretisch gezien kan de bliksem inslaan, en bij onweer dat dichtbij is raadt het KNMI dan ook aan om apparaten te ontkoppelen (Site KNMI). In Amerika, waar heel veel elektriciteitsleidingen bovendien boven de grond staan, is men zelfs panisch voor dit risico. Aan de andere kant moet je je realiseren dat het onweer dan wel dichtbij moet zijn (dus als er geen of nauwelijks tijdverschil is tussen donder en bliksem). Bovendien zal een eventuele blikseminslag altijd proberen te ontladen via het hoogste punt. Als je dus in een dichtbevolkt gebied zit, of er zijn adequaat bliksemafleiders e.d. aangebracht, dan wordt dit risico tot een minimum beperkt. Er bestaat dus een risico, maar in veel gevallen is het veilig genoeg om gewoon door te computeren.
Filminfo | 04-07-2008 06:39

Avatar

Als je een geaard stopcontact hebt, kun je gewoon door computeren. Als je dit niet hebt, raadt ik je aan de stekkers van je computer bij onweer uit het stopcontact te halen. Een geaard stopcontact kun je herkennen aan de 'pinnetjes'.
Geert93 | 04-07-2008 08:21

Avatar

Internetten tijdens onweer maakt niks uit. Tuurlijk is er de kans dat de bliksem inslaat. Daarin tegen is die kans niet echt groot. Tegenwoordig zijn de meeste stopcontacten ook nog eens geaard wat betekend dat als de bliksem in slaat de kans op schade aanzienlijk afneemt. Als je het toch op safe wilt spelen kan je ook nog aparte stekkerdozen kopen. In deze stekkerdozen zit een zekering die doorslaat als er een stroompiek op het net zit. Dit betekend dat je dus alleen een nieuw stekkerblok zou moeten kopen mocht de bliksem inslaan.
Rebornhero | 18-08-2008 22:36

Avatar

Hoe kan je weten of je een geaard stopcontact hebt. Kan je dat zien aan het stopcontact zelf?
27-06-2009 16:41

Avatar

Een geaard stopcontact is dieper en heeft twee metalen contacten voor de beschermingsleiding. De geaarde stekker die in dit stopcontact past, heeft ook twee metalen contacten.
Irma | 27-06-2009 17:11Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Onweer en computeren