Uri Geller

Wat is mentalisme?

Op tv zag ik laatst een serie van Uri Geller. Ze hadden het hier over mentalisme.
Wat is dat nu precies? Kan iedereen het? Kan ik het leren?

Antwoorden: Uri Geller

Avatar

Mentalisme (amusementsvorm)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Mentalisme is een vorm van amusement waarbij de artiest (mentalist) experimenten doet met zijn publiek die de illusie creëren dat hij over buitengewone mentale vaardigheden en vermogens beschikt. Daarbij kan het gaan om beïnvloeden, voorspellen en gedachtelezen, maar ook om bijvoorbeeld een buitengewone vaardigheid in het uitvoeren van rekenkundige bewerkingen en het onthouden van gegevens.

Mentale acts die goed worden uitgevoerd kunnen een grote indruk maken op het publiek. Mentalisme is in het algemeen moeilijk te verklaren, en fascinerend om te ervaren. Het wijst op de grote mogelijkheden van het menselijke denkvermogen en stelt het publiek in staat actief deel te nemen.

Een mentalist is met name bezig in het opbouwen van suggestie. Hierdoor wordt het geloven in esoterische fenomenen aan de kaak gesteld.

Mentalisme is een proces waaraan het 'waarnemen' ten grondslag ligt. Iets waarnemen, is voor iedereen persoonlijk. Want waar ligt de nadruk of de focus op?

Enkele theorieën die binnen mentalisme verpakt kunnen worden zijn: Neuro-Linguïstisch Programmeren, lichaamstaal, conditioneren, hypnose, suggestie, magisch denken, telepathie, telekinese, psychokinese, onontdekte krachten, zintuigen.

Een aantal bekende internationale mentalisten zijn bijvoorbeeld:
Derren Brown
Uri Geller
Luke Jermay
Kenton Knepper
Max Maven
Richard Osterlind

Volgens mij kan iedereen zich deze technieken aanleren.
Roan | 24-03-2008 22:23 0.0

Avatar

IS HET NIET GEVAARLIJK VOOR DE ONWETENDE MENS?
Stel je eens voor dat je zonder het weet, iets vreemd met je gedaan wordt. Bijvoorbeeld dat je onder hypnose, met je geest wordt geexperimenteerd, zonder je het wist. Vreemd hoor. Ze laten je dingen doen, wat je zelf niet onder controle kunt afweren. Gedachten lezen moet je eerst toestemming vragen aan de persoon, met wie contact wil aanknopen. Ik vind dat iedere mentalist moet worden geregistreerd bij de politie. Punt uit. Niet zeuren.
17-02-2009 14:31

Avatar

Ik zou het wel graag willen leren. Ik weet alleen niet hoe ik moet beginnen... Weet iemand hoe? dan zou ik dat graag willen weten!
19-02-2009 12:47

Avatar

Ja het is gevaarlijk. In de eerste plaats voor jezelf als je hier ongetraind aan begint, want zowel fysiek als mentaal loop je flinke risico's. Door je focus zul je je onderbewuste geest veranderen en dit kan zelfs bij één min of meer geslaagde poging tot bijvoorbeeld "glaasje draaien" al tot een hoop slapeloze nachten en mogelijk psychische problemen leiden.

De technieken zijn op zich goed aan te leren voor zover ze niet gebaseerd zijn op aangeboren gaven. Maar als ik je één tip mag geven: zorg er liever voor dat je een beter mens wordt. Leer jezelf beter kennen door geloof en/of meditatie.
25-05-2009 18:26

Avatar

Ik ben begonnen met mediteren ik voel me daardoor rustiger ik leer me beter kennen en daardoor kan ik alles volgen wat normaal gesproken buiten mijn bereik licht,
het klinkt heel vaag maar het is niet beter uit te leggen
05-07-2009 20:52

Avatar

Hoe en waar kan je dit leren?
06-01-2010 16:28

Avatar

Ja ik vraag me ook af hoe en waar ik dit kan leren want ik vind het wel interessant (hé wat een rot woord).
Ik ben al eens even op internet wezen rondkijken maar zonder succes. Ik weet wel dat er ergens in Nederland een mentalisten school is maar dat is ergens in het zuid-westen volgens mij, erg ver weg voor mij.
28-02-2010 18:06Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.