Is er een Max aan onze kennis

Ik vraag me af of er een limiet is aan onze kennis?

Is er een moment waarop we niet meer informatie kunnen opnemen.

Antwoorden: Is er een Max aan onze kennis

Avatar

Je hersens kunnen zich aanpassen aan de hoeveelheid informatie die je nodig hebt.

Een bekend voorbeeld hiervan zijn savanten, die vaak ongekend veel informatie in hun hoofd hebben (vaak meer dan verscheidene bibliotheken bij elkaar).

Onder andere de film 'Rain man' is op deze groep 'superbreinen' gebaseerd.
Link0007 | 25-03-2008 13:51 0.0

Avatar

Een mens kan altijd informatie op blijven nemen. Ook bejaarde mensen kunnen dit, mits ze mentaal niets mankeren natuurlijk. De mens heeft geen harde schijf die vol kan lopen.
Frank | 14-03-2008 14:58

Avatar

Ja maar is er niet een moment waarop je verzadigd raakt en je dus andere belangrijke dingen gaat vergeten.
Rebornhero | 14-03-2008 15:32

Avatar

Volgens mij is het limiet wat je er zelf van maakt (instopt), of ben ik nu te filosofisch?
15-03-2008 19:59

Avatar

De film Rain Man is gebaseerd op een autistist, die in één ding heel erg goed was, nl in het onthouden van feitjes. Deze hoofdpersoon has absoluut geen superbrein, omdat hij nog geen ei kon bakken.

Volgens mij kan je alles op blijven slaan, als de informatie die je opslaat je maar interesseert. Feitjes die je geen bal interesseren, onthou je nog geen dag.
Frank | 26-03-2008 10:14

Avatar

Aan de mijne helaas wel, maar of het totaal van de kennis een limiet heeft? Ik denk ook van wel. Er is nog een heleboel te ontdekken, maar uiteindelijk is er een limiet. Bijvoorbeeld om de kleinste deeltjes, zoals de veronderstelde graviton, zichtbaar te maken is een deeltjesversneller nodig zo groot als het hele heelal. Dit lijkt mij dus een onmogelijk experiment om uit te voeren, dus zal de "graviton" nooit tot onze kennis behoren, buiten het feit om dat zwaartekracht een realiteit is en dat er misschien methodes worden ontdekt om de graviton indirect aan te tonen zal zijn. Het deeltje zelf, en zijn eventuele on-/deelbaarheid, zal waarschijnlijk altijd wel buiten onze feitenkennis blijven.
Er zijn wel verschillende wetenschappelijke projecten die pogen een kunstmatig brein te ontwikkelen die uiteindelijk veel meer zouden moeten kunnen dan het menselijk brein. Maar of de intelligentste mensen ooit kunnen begrijpen wat die computer-breinen kunnen eventueel zouden kunnen begrijpen begrijpen (als ze ooit daadwerkelijk worden ontwikkeld) is nog maar de vraag, en o die dan wel "alles" zouden kunnen begrijpen, dat is nog maar de vraag natuurlijk.
Kortom, of er een grens is aan kennis is tweeledig op te vatten. Is er een grens aan zaken die te kennen zijn, en is er een grens aan dingen die het menselijk brein (of de som van alle menselijke breinen) kan kennen? De eerste vraag is niet te beantwoorden, want al je zou denken alles te weten, dan kan je het nog altijd mis hebben in het feit dat er niets meet te weten is, het antwoord op de tweede vraag is volgens mij een overtuigend "Ja".
Berendbotje | 09-07-2008 18:53Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Is er een Max aan onze kennis