Maan en zonsverduistering

Waarom zijn er zo vaak maansverduisteringen?

De maan draait elke maand om de aarde. De aarde draait in een jaar om de zon. Maar, wanneer de aarde tussen de maan en de zon instaat is er sprake van een maansverduistering. Maar in feite gebeurd dit dan toch elke maand? Want de maan draait in een maand achter de aarde? Hoe kan dat? En waarom komt een zondsverduistering minder vaak voor?

Antwoorden: Maan en zonsverduistering

Avatar

De maan draait wel om de aarde, maar zijn baan is een beetje scheef. Dus soms staat de maan 'hoger' dan de aarde, soms 'lager'. Meestal als de maan 'achterlangs' de aarde draait wordt hij verlicht door de zon die 'bovenlangs' de aarde op de maan schijnt, of onder de aarde door. Die scheve baan schommelt ook nog eens. Precessie, heet dat. Zoals het schommelen van een tol die bijna uitgedraaid is. Daardoor komen de punten waar aarde en maan op dezelfde 'hoogte' liggen, steeds op een andere plaats. Als de aarde tussen maan en zon komt precies op het moment dat aarde en maan even 'hoog' staan, DAN heb je een volledige maansverduistering. Als ze ongeveer even hoog staan, zie je een gedeeltelijke verduistering, er is dan een hap uit de (dus:) boven- of onderkant van de maan.
Zonsverduisteringen zijn zeldzamer omdat de maan veel kleiner is dan de aarde en dus een kleinere schaduwkegel werpt. De kans dat de aarde daarin komt is kleiner dan de kans dat de maan in de grote schaduwkegel van de aarde terecht komt. Bovendien: een verduisterde maan is vanaf de (ruim) halve wereld te zien. Een zonsverduistering zie je alleen op sommige plekken van de aarde (alleen waar de schaduw valt). Heel veel gedeeltelijke zonsverduisteringen die hier niet te zien zijn, komen hier ook niet in het nieuws. Het gebeurt vaker dan je denkt.
MartinM | 15-01-2008 17:17

Avatar

Hallo,

Ik houd mijn werkstuk over zonsverduistering en nu had ik een vraagje:

Hoe zit het met de plaats waar je een gedeeltelijke zonsverduistering ziet en de plaats waar je een volledige zonsverduistering ziet?

Ik hoor het graag want ik kan er helemaal niks over vinden en ik moet hem al bijna inleveren!
04-05-2009 14:03Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Maan en zonsverduistering