Nachtkijker - Nightvision

Hoe werkt een nachtkijker?

Je weet wel, die dingen waarmee je in de donker kan kijken, met de typische groene kleur/licht.
In films zie je dit ook vaak...
Hoe komt dat dit meer licht opvangt?

Antwoorden: Nachtkijker - Nightvision

Avatar

Veel mensen zien de nachtkijker als een wonder der techniek dat je in donkere plaatsen de mogelijkheid biedt om gewoon rond te kijken. Die mensen komen er echter bedrogen uit. Hoewel de nachtkijker inderdaad een vernuftig stukje techniek is, is het geen wondermiddel. In een donkere grot, waar absoluut geen licht is van maan of sterren heb je niets aan een nachtkijker als deze niet is voorzien van een infrarood-illuminator. Deze illuminator richt een straal infrarood licht op het te bekijken onderwerp, wat vervolgens door de nachtkijker kan worden vertaald naar een beeld.

Die vertaling gaat (simpel weergegeven) als volgt: Het donkere beeld komt binnen in de kijker via het objectief. Vervolgens wordt dit beeld versterkt, waarbij het beschikbare licht wordt omgezet in electronen, welke op hun beurt weer het beeld doorgeven aan een fosforscherm. Dit scherm is groen, het bekende beeld dat je dus ook te zien krijgt door een nachtkijker. Hierbij zal je duidelijk zijn, dat als er geen licht is om te versterken, er ook geen beeld is. Daarom is er dus soms (in een grot of gesloten gebouw) infrarood licht nodig om te zorgen dat er wel licht is. Dit infrarood licht zie je met het blote oog niet, maar het is voldoende voor de nachtkijker om mee te werken en een beeld te vormen.
Frank | 13-11-2007 11:28

Avatar

Ok bedank, zeer hulpvol antwoord.
Ik wist dat als er totaal geen licht is, je ook niet kan zien :)
13-11-2007 16:37

Avatar

Hij vangt de straling van hitte op en zet dat om in normale straling
Jordyknordie | 22-11-2007 20:02Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Nachtkijker - Nightvision