Egyptische hieroglyfen en klinkers

Zaten er klinkers IN de meerklank-tekens?

Het Egyptische hieroglyfenschrift schrijft alleen de medeklinkers. Maar als namen van Romeinen of Grieken werden geschreven, dan werden klinkers WEL gebruikt. Kan dat betekenen dat klinkers ook in het normale schrift werden weergegeven, maar dan anders, ('verstopt') bijvoorbeeld in de klankwaarde van hieroglyfen die meer dan 1 klank dragen, de 2- 3- en 4-klanken? Veel van meerklanken kennen meerdere schrijfwijzen. Waren dat eigenlijk complete lettergrepen?

Antwoorden: Egyptische hieroglyfen en klinkers

Avatar

Ik heb ik niet veel verstand van... ik denk dat ze die klinkers inderdaad een beetje verstopten,, door het dichttegen elkaar aan te schrijven
11-11-2007 00:58

Avatar

Da's geen raar idee, zo doen arabische en hebreeuwse schriften het ook, dacht ik. Met puntjes en accenten in, op of onder te schrifttekens. Maar voor hieroglyfen kan dat niet opgaan, ben ik bang. Die werden erg zorgvuldig en netjes naast elkaar geschreven.
Ik dacht meer aan zoiets als - bijvoorbeeld :
De 'anch' in de naam Toetanchamon wordt geschreven met het bekende drieklankten 'kruis-met-lus-bovenop', en die staat voor de drie medeklinkers H, n en ch. Alle woorden die iets met 'leven' te maken hebben worden met dat teken geschreven. Maar diezelfde drieklank Hnch kon OOK geschreven worden met een ander h'glyf, dat een varkensoor voorstelt. We lezen BEIDE tekens zonder klinkers en maken er (voor het gemak) 'anch' van, maar waarom zou dat schrift twee verschillende tekens gebruiken voor een-en-dezelfde klankkombinatie? Maakte het niet uit welke klinkers er tussen de medeklinkers stonden? Was het een taal waar alle klinkers in een woord makkelijk konden veranderen, als het woord grammatikaal iets anders gebruikt werd? (net als ons stelen/stal/gestolen)
Of?
Kan het wezen dat het ene h'glyf stond voor (bv) Hanech, en het andere voor (bv) Hinoch?
Zoiets.
VEEL kweristen zullen er niet zijn, die h'glyfen kunnen lezen, maar je weet maar nooit.
MartinM | 11-11-2007 07:18

Avatar

Dat zou ik nooit geweten hebben, als jij het hier niet had neergezet!;)
11-11-2007 18:22Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Egyptische hieroglyfen en klinkers