Overlevingskans

Gegooid worden uit een vliegtuig, is er een overlevingskans?

Als je uit een vliegtuig gegooid wordt, is er dan nog een mogelijke kans om te overleven?

Antwoorden: Overlevingskans

Avatar

Weet niet of je vraag geheel serieus is, maar kon me herrineren ooit eens iets te hebben gelezen hierover en heb het nog even opgezocht.

Zal je uit een vliegtuig springen cq gegooid worden zonder parachute dan is er kans op overleven. Er zijn zelfs overlevenden geweest, heb hier alleen geen voorbeelden van, dit kon ik helaas niet meer vinden.

Maar het antwoord op de vraag is hoe hard je neerkomt op de grond. Als eerste, het doet er niet toe hoe hoog je uit het vliegtuig komt indien dit boven de 1000 meter is. Zodra je begint te vallen neemt de snelheid toe en daarmee ook de luchtweerstand. Snel is er evenwicht tussen de zwaartekracht welke omlaag trekt en de luchtweerstand welke omhoog is gericht, de netto kracht wordt nul. Nu hangt het nog wel af van de houding. Met armen en benen uitgespreid is het frontale oppervlak maximaal. De eindsnelheid blijkt dan vrij precies op 200 km/h te liggen. Met deze snelheid moet je erg veel geluk hebben met de landingsplaats (hopen op bv een grote zachte hooiberg) om dat te overleven, maar het is dus mogelijk.
20-12-2006 21:43

Avatar

In het nieuws: Man overleeft val van 4.572 meter
Een Engelse skydiver genaamd Michael Holmes, heeft een vrije val van een hoogte van 4.572 meter overleefd dankzij een braambessenstruik. Dit meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws vrijdag. De parachute en ook zijn reserve-parachute van de 25-jarige skydiver weigerden dienst.

Volgens Holmes hebben dikke braambessen zijn val gebroken en zodoende kan hij zijn hachelijke avontuur navertellen. "Wanneer ook mijn reserveparachute niet openging op 300 meter, dacht ik dat mijn leven voorbij was." Holmes hield aan zijn sprong een doorboorde long en een gebroken enkel over.

Het is dus zeker mogelijk!

Bron: http://www.nieuwnieuws..._val_van_452_mete.html
Remkook | 22-12-2006 12:15

Avatar

Op het tv programma MythBusters had een piloot ook een val overleefd. Net voordat hij neerstorte in een treinstation met glazen panelen ontplofte er een bom in dat treinstation. De schokgolf van het treinstation zou de piloot zijn snelheid drastisch hebben afgeremd, waardoor hij met een gebroken been de val overleefde. Ongelooflijk maar waar.
22-12-2006 22:07

Avatar

Om even op de twee reacties hierboven te reageren:
Bij de door Remkook genoemde parachutist waas zijn parachute half open gegaan volgens http://www.telegraaf.n...al_van_3600_meter.html dit is dus niet echte een vrije val.
De door 'Anoniem' genoemde piloot (Alan Magee om precies te zijn) bleef volgens MythBusters een mythe, het resultaat van het onderzoek was "Busted" zoals te lezen valt op Wikipedia: http://en.wikipedia.or...222.2C000_Foot_Fall.22

Zelf meen ik in een Kijk gelezen te hebben dat een piloot zonder parachute uit een vliegtuig was gesprongen (het stond in de fik) waarna hij via een aantal takken in een dik pak sneeuw viel. Hij wist op eigen kracht het ziekenhuis te bereiken. Als dit verhaal waar is is het dus mogelijk om een val uit een vliegtuig te overleven, maar ga daar maar niet van uit als je van plan bent zonder parachute uit een vliegtuig te springen
Jelle | 08-04-2007 05:32

Avatar

Mijn parachute instructeur vertelde me een verhaal van een piloot wiens vliegtuig in de oorlog geraakt werd waarna hij zonder parachute van enkele honderden meters hoogte sprong. Doordat hij in een dennenbos landen werd zijn val gebroken en overleefde hij zonder noemenswaardig letsel. Ik denk dat dit zeker mogelijk is omdat de takken van de dennenbomen bovenaan dun zijn en naar onder dikker worden en de val zo afremmen. De grond onder dennenbomen is ook heel zacht door de afgevallen naalden.
25-01-2009 22:14

Avatar

Ik geloof dat er een record staat in KBOR van een Servische vrouw die in Tsjechie uit een door midden vliegtuig is gelanceerd en de val raar maar waar heeft overleefd doordat ze langs een berg heen viel...

Dat is als goed is in de jaren 70/80 geweest kan het alleen niet weer vinden op internet!
17-09-2009 17:45Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Overlevingskans