Uitbreiding van de ruimte

Wat is er aan het "eind" van de ruimte?

Naar het schijnt blijft het heelal zich uitzetten. Dat betekent dus dat er ook iets buiten het heelal is. Als er niks is, waarom zet het heelal dan uit als het heelal zelf al uit "het luchtledige" bestaat?

Antwoorden: Uitbreiding van de ruimte

Avatar

De beste omschrijving voor de hoeveelheid ruimte die er in het heelal is, is dat deze ruimte eindig is, doch zonder grenzen.

Zoals je van het aardoppervlak kunt zeggen dat het een eindig oppervlak is, omdat er maar een bepaald aantal vierkante kilometers oppervlak beschikbaar is, kun je niet zeggen dat de grens ergens is, behalve natuurlijk de onder en bovenkant. Zo krijg je in een 3 dimensionale wereld een 2 dimensionaal vlak zonder grenzen.

Hoe de ruimte een 3 dimensionale eindige hoeveelheid krijgt zonder grenzen is moeilijk voor te stellen, omdat wij nu eenmaal geen vierdimensionaal object kunnen voorstellen.
Neorej | 26-10-2007 15:55

Avatar

Het heelal zet uit als een ballon die je opblaast. De oorzaak daarvan is misschíen donkere materie, maar onderzoek daarrond is nog steeds moeilijk.
Ook tijd speelt nog een rol; 'buiten' het heelal is er de toekomstige tijd, het nog niet uitgezette heelal. Dit is een beetje als de oerknal: die vond ook nergens plaats omdat ruimte simpelweg pas beginnen ontstaan is tijdens of net na de big bang.
P.S.: het luchtledige is lang niet hetzelfde als 'niets'.
groetjes
Kepela | 04-08-2010 15:01Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Uitbreiding van de ruimte