Geld, waarom ?

Geld,waarom?

Vele mensen zijn arm, daarom is mijn vraag : waarom is er geld. doordat er geld is gekomen zijn veel mensen in de problemen gekomen!!!

Antwoorden: Geld, waarom ?

Avatar

De oorsprong van geld is natuurlijk te vinden bij de ruilhandelmaatschappijen uit vroegere tijden.
Als 1 man in een uur 10 vissen kon vangen of 1 konijn, en een andere man in een uur 10 konijnen of 1 vis, dan is het natuurlijk handig als ze allebei doen waar ze goed in zijn, en dan de helft ruilen.
Naarmate meer mensen hierin mee gingen doen kwam behoefte aan middel, dat onbeperkt houdbaar was, een vaste ruilwaarde had en dat iedereen zou accepteren.

In eerste instantie werd deze rol vervuld door gouden munten. Het glinsterende materiaal heeft een als instictieve aantrekkingskracht op ons, en is al eeuwen erg gewild. Ook onder rovers. Hierdoor was het niet aantrekkelijk
om met het goud dat je bezat van de ene naar de andere stad te trekken. Joodse handelaren gaven je de optie om je goud bij hen achter te laten in de stad, in ruil voor een waardepapier op toonder dat bij een andere stad weer kon worden ingewisseld voor goud. Zo onstonden de eerste banken en het eerste geld. Hierbij moet echter wel vermeld worden, dat in oosterse samenlevingen en met name China, het gemak van munten en bankbilljetten al eerder hadden ontdekt.

Tot in 1994 is het systeem, waarin het geld dat je bezitte een 'tegoedbon' was voor het goud dat je had liggen in de kluis van de bank gebleven. Echter, al veel eerder hebben banken de mogelijkheid ontwikkeld om geld te scheppen, door een tegoedbon uit te schrijven voor geld dat niet ontvangen was, maar dat de ontvanger van het bankbiljet in de toekomst beloofde te leveren. Een lening. Dit is de bron van Geldontwaarding of Inflatie.

Tegenwoordig vertegenwoordigd het geld dat je hebt (euro, dollar en pond in ieder geval, de rest weet ik niet zeker)slechts zichzelf, en is dus van een fysieke waarde (het goud in de kluis) naar een fictieve waarde die geen grondslag vind in de tastbare wereld.
Neorej | 26-10-2007 15:42Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Geld, waarom ?