Wit een kleur?

Waarom is wit geen kleur?

In licht vanuit de lucht zitten alle kleuren, ook wit. Maar waarom is wit dan geen kleur?

Antwoorden: Wit een kleur?

Avatar

Wit is geen kleur zoals de kleuren uit het spectrum: het is geen bonte kleur. Licht wordt als wit ervaren als de drie typen kegeltjes in het oog in dezelfde mate worden aangesproken. Dat is bijvoorbeeld het geval als licht binnen het deel van het spectrum waarvoor het menselijk oog gevoelig is, voor alle frequenties even intens is. Een witte lamp zou alle kleuren even sterk uitstralen. Daarom wordt wit ook wel een optelkleur genoemd, omdat wit uit alle kleuren van het spectrum bestaat.

Het zonlicht bestaat uit alle kleuren van het spectrum, hetgeen al door Isaac Newton is ontdekt toen hij licht door een prisma liet vallen. Voor die tijd dacht men dat wit licht de fundamentele kleur was, en dat de andere kleuren licht ontstonden door iets aan wit licht toe te voegen, net alsof wit licht een soort verf is. Wit licht krijgt echter juist een andere kleur als een deel van het spectrum wordt weggenomen.
25-10-2007 21:00

Avatar

Maar goed welke kleur broek wil je?
nee ik wil geen kleur ik wil een witte broek!
dat is toch raar, het is maatschappelijk geaccepteerd dat wit een kleur is
19-02-2009 18:29

Avatar

Volgens mij is wit trouwens wel gewoon een kleur. Je koopt toch witte verf, een witte trui of een witte auto? Als wit geen kleur is, wat is het dan wel?
Frank | 20-02-2009 15:11

Avatar

Wit is alle kleuren.
11-05-2009 10:44

Avatar

Ik zou het erop houden dat het afhangt van de context of wit een kleur is of niet.

Puur wetenschappelijk gezien misschien niet.

Maar je kan aannemen dat wit een 'echte' kleur is omdat het voor het menselijk oog waarneembaar is. Je kan dus bijvoorbeeld een witte broek kopen.
Wat je NIET zal willen kopen is een ultraviolette broek, omdat dat een echte is die het menselijk ook niet kan waarnemen. In die zin is wit dus een echtere kleur dan ultraviolet.
14-06-2009 17:12

Avatar

Nou wit is geen kleur.
Het is de afwezigheid van een kleur.
18-01-2010 18:39

Avatar

Quote:
"Nou wit is geen kleur.
Het is de afwezigheid van een kleur."

nee, wit is juist de aanwezigheid van alle kleuren.
zwart is de afwezigheid van alle kleuren.
ik zou zeggen dat wit wel een kleur is omdat het licht weerkaatst, maar je kunt het ook anders zien.
16-03-2010 16:43

Avatar

Kijk als ik 2 kleuren samen meng krijg ik een andere kleur

en als ik alle kleuren meng dan krijg je wit
en haal ik alle kleuren weg dan is het zwart

dus wit is een kleur en zwart is het ontbreken van kleur. KLAAR
18-05-2010 01:02

Avatar

En zelfs dat laatste is nog niet helemaal goed voor wat betreft het mengen van kleuren tot wit. Een oppervlak dat wit is, zal bijna alle golflengtes van het lichtspectrum terugkaatsen. Dat wordt door het oog waargenomen als wit.

Als je bijv. allerlei verschillende kleuren lichtbundels met elkaar gaat combineren, dan zie je 'wit licht'.
Meng je daarentegen verfkleuren, dan zie je geen witte, maar een donkere kleur. Dat komt omdat je oog de kleuren complementair interpreteert, dus ofwel: de gereflecteerde kleur van een oppervlak. Verf zendt zelf geen licht uit, maar reflecteert alleen maar de kleur. Hoe meer kleuren verf, hoe slechter de verf reflecteert, dus hoe donkerder het wordt.

Alle kleuren combineren tot wit geldt dus alleen bij lichtbundels. En dan is technisch gezien wit dus inderdaad een kleur.

Een zwart oppervlak weerkaatst geen, of nauwelijks golflengtes van het (zichtbare) kleurspectrum. Daarom zie je geen kleur. Zwart is in dat geval het ontbreken van kleur.
12-05-2011 15:11

Avatar

"Hoe meer kleuren verf, hoe slechter de verf reflecteert, dus hoe donkerder het wordt."

Niet waar, ook bij verf mengen wordt de kleur uiteindelijk wit als je alle kleuren door elkaar mengt. Probeer het maar eens, ik heb het ook gedaan. Het wordt idd eerst steeds bruiner en donkerder, maar op het laatst wordt het wit. Omdat het alle kleuren van het lichtspectrum reflecteert wordt het door je oog waargenomen als wit.
22-11-2011 14:06Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Wit een kleur?