Atoomnummer scheikundig element

Waarop is het atoomnummer van een scheikundig element gebaseerd?

Alle elementen hebben zowel een symbool - bijvoorbeeld Ne voor neon & Fe voor ijzer - Ún een atoomnummer. Dat symbool is meestal te herleiden tot de eerste letters van de (latijnse of anderstalige) naam van het betreffende element. Maar hoe zit dat met de atoomnummers? Waar zijn die op gebaseerd; wat voor logica zit daar achter?

Antwoorden: Atoomnummer scheikundig element

Avatar

Het atoomnummer is het aantal protonen in de kern van een atoom.
30-09-2009 19:39

Avatar

De vraag komt mij nogal gekunsteld voor. Het zal dan wel de redactie zijn die deze vraag zelf geplaatst heeft.
Desalniettemin is het eerst gegeven antwoord een juist antwoord. Wel kort, daarom breid ik het wat uit.
De kern van een atoom bestaat uit protonen en evenzoveel of iets meer neutronen. Het aantal erom heen 'cirkelende' elektronen van een element in neutrale vorm, is gelijk aan het aantal protonen. Dat aantal bepaalt de chemische eigenschappen. Het aantal neutronen kan bij eenzelfde element iets verschillen en bepaalt onder meer de fysische eigenschappen.
Voorbeeld: Waterstof H (Hydrogenium) heeft atoomnummer 1 en heeft dus 1 proton in de kern. Daarnaast heeft 'normaal' waterstof ook 1 neutron in de kern. In zeldzame gevallen kan de kern van waterstof 2 neutronen bevatten, maar het is nog steeds het element waterstof. Dat heeft in de chemie echter een aparte naam gekregen: Deuterium D. Ook dat heeft nog steeds atoomnummer 1. Een gewone verbinding van waterstof met zuurstof is water H2O. Een verbinding van deuterium met zuurstof is 'zwaar water' D2O.
30-10-2010 10:58Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Atoomnummer scheikundig element